Brnabić: Nastavak dijaloga zavisi od taksi, ne izbora, sve je to farsa VIDEO

Izvor: B92, 31.Jul.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nastavak dijaloga zavisi od taksi, ne izbora, sve je to farsa VIDEO

Beograd -- Nastavak dijaloga Beograda i Prištine nema veze sa mogućim izborima na KiM, već isključivo sa taksama, izjavila premijerka Ana Brnabić.

Ona je aktuelna politička dešavanja na KiM nazvala farsom.

Brnabić je tako, gostujući na TV Prva, odgovorila na pitanje kako će se eventualni izbori i politička previranja na KiM reflektovati na dalji dijalog Beograda i Prištine i kada se uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može očekivati njegov nastavak.

''To je smešno, to je farsa. Zamislite da ja danas podnesem neopozivu ostavku, a u petak sazovem sednicu vlade. Šta je to drugo nego farsa'', upitala je Brnabić.

Naglasila je da je važno da država pruža podršku Srbima na KiM i da su oni u svakom trenutku bezbedni, kao i da se zna šta je naša državna politika i da se, istakla je Brnabić, svaki dan, kao što to radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jača kredibilitet Srbije.

Premijerka je podsetila da je pitanje KiM bilo zatvoreno za najveći broj svetskih sila koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i navela da više nije tako zahvaljujući naporima državnog vrha, predvodjenog Aleksandrom Vučićem, koji su učinjeni od 2014.godine do danas.

''Danas ponovo razgovaramo o KiM. Juče su predstavnici vlasti bili na sastanku sa onima koji su problem KiM ostavili kao zatvoreno pitanje i u čije vreme je to pitanje izmešteno iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju'', rekla je Brnabić i dodala da je u vreme bivše vlasti Priština dobila najveću potvrdu svoje nezavisnosti od Međunarodnog suda pravde što albanska strana stalno koristi kao argument.

''Situaciju koja je bila završena u korist Prištine, a na stoprocentnu štetu Srbije, preokrenuta je, a zahvaljujući Srpskoj listi danas su Srbi na KiM ujedinjeni i time snažniji'', zaključila je premijerka.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Medijska strategija biti usvojena onako kako se radilo na njoj, otvoreno i transparentno, a novinarska udruženja ponovo je pozvala da dostave primedbe.

Premijerka je ponovila da je dogovoren prvi nacrt i da postoje tri stvari koje su naknadno izmenjene, posle javne rasprave i bez učešća medijskih udruženja. "Ja sam pozvala medijska i novinarska udruženja da nam dostave da li su problem samo te tri važne stvari ili ima još nešto. Radićemo na tome i garantujem da će se Medijska strategija usvojiti onako kako smo i radili na njoj, transparentno", rekla je Brnabić.

Ona je za TV Prva istakla da je Medijska strategija bila tema razgovora sa Komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u pozitivnom smislu, jer do sada, kako je rekla nije bilo tako transparentnog i inkluzivnog rada na medijskoj strategiji.

"U radnoj grupi imamo devet predstavnika novinarskih udruženja i devet predstavnika države. Pre toga u takozvanim najedmokratskijim vremenima u Srbiji imali smo radnu grupu gde su velikodušno dali učešće jednom predstavniku svih medijskih udruženja", rekla je Brnabić.

Upitana kako su se rešile razmirice sa ministrom Nenadom Popovićem, Brnabić je rekla da u svakoj vladi, kao i u svakom drugom timu, postoje razmirice, kojih u njenoj vladi, kaže, nema mnogo, ali da je važno da se o tome otvoreno razgovara i da se fokusira na rezultate.

Premijerka je istakla da su u vladi i predsednici različitih političkih stranaka čije stavove takodje moraju da zastupaju, što ona razume. "Osećala sam potrebu da reagujem jer je ta izjava bila u suprotnosti sa Vladom Srbije. To nije nešto što sam ja rekla kao Ana Brnabić, već nešto što se nalazi u ekspozeu, za šta smo dobli većinu u parlamentu i ne smemo i nećemo odstupiti od toga", istakla je Brnabić.

Upitana da li će Popović snositi posledice jer je rekao nešto što nije stav vlade, Brnabić je navela da se ne bi vraćala na tu priču. "On je reagovao kao predsednik stranke, ja sam potvrdila zvaničan stav i zvaničnu politiku vlade. Mi nismo kalkulantska vlada, ne idemo malo levo, malo desno, imamo zvaničnu politiku", rekla je Brnabić.

Ona navodi da ministar Popović ima dobre rezultate i da njih dvoje imaju dosta slične poglede na stvari kad je reč o njegovom delokrugu rada. "Treba da nastavi da se fokusira na to", istakla je Brnabić. Kaže da je važno da svi gradjani znaju šta je politika vlade.

"Mi imamo nerazumevanja oko nekih stvari, ali važno je da svi znaju šta je politika vlade, šta su strateški ciljevi, mi smo za to dobili mandat od parlamenta. Kada skupština promeni taj mandat i kaže da je nešto drugo prioritet, onda bira drugu vladu", istakla je Brnabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.