Bosanskohercegovački izbori se bliže: Stiže talas političkih promena?

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2020, 12:42

Bosanskohercegovački izbori se bliže: Stiže talas političkih promena?

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 15. novembar

Izbornu kampanju za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, zakazane za 15. novembar, obeležavaju tradicionalna politička rivalstva, ocenjuje u najnovijoj analizi Institut za bliskoistočne studije iz Ljubljane - IFIMES i dodaje da se u samoj kampanji osećaju "efekti" talasa političkih promena iz Crne Gore, nakon poraza tamošnje vladajuće stranke predsednika Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mila Ðukanovića na parlamentarnim izborima.

IFIMES navodi da je "talas političkih promena" pre svega vidljiv u Republici Srpskoj, gde je, kako smatra, rekonstrukcija na političkoj sceni započela povlačenjem doskoro vladajućeg Demokratskog narodnog saveza (DNS) iz vladajuće koalicije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Građani Republike Srpske imaju velika očekivanja od Socijalističke partije Petra Ðokića, koja se nedavno oslobodila takozvanih pristalica srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika", navodi se u analizi i dodaje da je za očekivati povlačenje i ovog političkog subjekta iz aktuelne vladajuće koalicije.

Prema aktuelnim anketama do kojih je došao IFIMES, vladajući SNSD izgubiće izbore u Banjaluci, a u analizi se potencira da je zbog takvih predviđanja SNSD navodno počeo da se bavi izbornim prevarama i kupovinom glasova.

"Iako Milorad Dodik često izjavljuje da se ugleda na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića, rezultati Dodikove vladavine su poražavajući, za razliku od rezultata Srbije, koja beleži najbolje brojke u regionu i vodeća je država u Evropi, iz ugla oporavka od pandemije COVID-19", ističe se u analizi.

Opozicione Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) osećaju se favoritima na predstojećim lokalnim izborima, stoji u analizi.

Kada je reč o drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH, tamo će, kako se navodi, lokalni izbori biti test snage između vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i koalicije sastavljene od četiri stranke, Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Naše stranke (NS), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i Stranke naroda i pravde (NiP).

Kako se dalje ocenjuje, na predstojećim izborima u kantonu Sarajevo svaki glas će biti značajan, dok će u glavnom gradu Sarajevu izbori biti svojevrstan referendum za aktuelnu vlast, predvođenu SDA.

Kada je reč o distriktu Brčko, Srebrenici i Mostaru, u analizi IFIMES ocenjuje da će predstojeći izbori biti "lakmus papir" za odnose u BiH na kojem će se videti da li je ova zemlja napredovala ili nazadovala.

U Mostaru, gde izbora nije bilo poslednjih 12 godina, glavni oponenti će biti SDA i HDZ BiH.

Na ovim izborima preko 3,2 miliona glasača u BiH će birati između 30.809 kandidata i 543 političke opcije, a glasaće se za 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 56 opštinskih skupština u Republici Srpskoj, 120 gradonačelnika i 31 predstavnika skupštine Brčko distrikta.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.