Borba za funkcije u Prištini, koliko su izvesni novi izbori

Izvor: RTS, 27.Dec.2019, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za funkcije u Prištini, koliko su izvesni novi izbori

Dva i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora, u Prištini je počelo konstituisanje organa nove vlasti. Izabran je predsednik skupštine i pet potpredsednika. Sada je na redu formiranje nove vlade, a ako u tome ne uspeju, Kosovo čekaju novi izbori, možda već u februaru.
Konstituisanjem skupštine, završena je prva faza formiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novog saziva centralnih institucija – parlamenta i vlade.

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je Aljbina Kurtija, predsednika pokreta Samopredeljenje, kako bi mu uručio mandat za formiranje sledeće vlade.
Kurti će, ako prihvati mandat, imati 15 dana da okupi većinu. Dosadašnji pregovori o formiranju koalicije padaju u vodu, poručuju iz Demokratskog saveza Kosova.
"Neophodno je ponovno razmatranje koalicionog sporazuma i treba postići novi dogovor o podeli odgovornosti. U suprotnom, idemo u opoziciju", rekao je predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa. 
Kurti, čini se, nije mnogo zabrinut. Kaže da je spreman za nastavak razgovora sa Demokratskim savezom.
"Za razliku od prošlog saziva parlamenta nismo blokirali Skupštinu i verujem da ćemo da pređemo sve prepreke. U redovnom smo kontaktu i sigurno ćemo razgovarati", istakao je predsednik Samoopredeljenja. 
Izborom Glauka Konjufce za predsednika skupštine sada je Demokratskom savezu sužen manevarski prostor u pregovorima sa Samoopredeljenjem. Od bitnih funkcija ostaje im mesto predsednika Kosova kada Hašimu Tačiju istekne mandat 2021. Godine.
"Vlada ima 12 ministara, pet će imati prva partija, pet DSK, premijer će biti iz Samoopredeljenja a predsednik, kada dođe vreme, će biti iz Demokratskog saveza. To je mislim prava deoba", smatra analitičar Ramuš Tahiri. 
Pojedini analitičari ne isključuju da će Demokratskom savezu biti ponuđeno upravljanje većim brojem ministarstava, kao nadoknada za izgubljeno mesto predsednika skupštine.
Ako Aljbin Kurti kojim slučajem ne obezbedi većinu za novi sastav vlade, Tači ima pravo da nekom drugom ponudi mandat, koji bi imao 10 dana za formiranje vlade. Ako se i u tome ne uspe, onda se ide na nove izbore.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.