Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2020, 20:35

Bivši kandidat na izborima u Belorusiji pobegao u Rusiju

Beloruski opozicionar čija je kandidatura na predstojećim predsedničkim izborima odbijena, pobegao je Moskvu iz straha od mogućeg hapšenja, saopštio je danas njegov tim za predizbornu kampanju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, kandidovao se za šesti mandat. Predsednički >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izbori su zakazani za 9. avgust ali je predizborna kampanja obeležena represijom i hapšenjem opozicionih kandidata.

Bivši diplomata visokog ranga Valeri Cepkalo , čija je kandidatura odbijena, "otišao je u Moskvu sa decom iz straha za svoju bezbednost", rekao je Frans presu njegov portparol Aleksej Urban.

Njegova supruga Veronika Cepkalo je ostala u Belorusiji i priključila se kampanji glavnog protivnika Lukašenka na izborima, čija je kandidatura prihvaćena. U pitanju je Svetlana Tihanovskaja.

Cepkalo je jednoj lokalnoj onlajn medijskoj kući rekao da su on i supruga doneli takvu odluku posle informacija dobijenih iz izvora bliskih službi bezbednosti da se priprema njegovo hapšenje.

Njegova supruga je rekla da su policajci nedavno posetili školu koju pohađaju njihova deca i da su od nastavnika zatražili neku pisanu izjavu.

"Kako sam shvatila, započeli su proceduru kako bi me lišili roditeljskog prava. Zbog toga smo suprug i ja odlučili da on odvede decu van Belorusije, jer smo ovde suočeni sa pravom pretnjom i pravom opasnošću", rekla je Veronika Cepkalo.

Svetlana Tihanovskaja, koja je se kandidovala na izborima, dok joj je suprug poznati bloger Sergej uhapšen u maju, takođe je poslala decu u inostranstvo iz bezbednosnih razloga. Ona je rekla da je dobila nekoliko anonimskih telefonskih poziva sa pretnjom da će biti uhapšena i deca oduzeta.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bivši kandidat na izborima u Belorusiji pobegao u Rusiju

Izvor: Beta, 24.Jul.2020

Beloruski opozicionar čija je kandidatura na predstojećim predsedničkim izborima odbijena, pobegao je Moskvu iz straha od mogućeg hapšenja, saopštio je danas njegov tim za predizbornu kampanju.Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, kandidovao se za šesti mandat....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.