BiH: Počelo glasanje, trka neizvesna

Izvor: Prva.rs, 07.Okt.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Počelo glasanje, trka neizvesna

Za izbore su se prijavile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata, a pravo glasa ima 3.278.908 građana.
Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597. Biračka mesta zatvaraju se u 19:00 časova do kada traje i izborna tišina.
Građani BiH biraju članove Predsedništva BiH, predstavnike za Predstavnički dom BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Predsednika i Potpredsednika Republike Srpske, i predstavnike za Narodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za Skupštine kantona u Federaciji BiH.
Na izborima za članove Predsedništva BiH, biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstituivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.
Za Predsedništvo BiH prijavljeno je 15 kandidata: Šest kandidata iz reda bošnjačkog naroda: Mirsad Hadžikadić (Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres), Fahrudin Radončić (SBB BiH), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP BiH) i Amer Jerlagić (SzBiH).
Pet kandidata iz reda hrvatskog naroda: Jerko Ivanković-Lijanović (NSRzB), Dragan Čović (HDZ BiH), Boriša Falatar (DF), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF).
Četiri kandidata iz reda srpskog naroda: Mirjana Popović (Srpska napredna stranka), Mladen Ivanić (koalicija Savez za pobjedu), Milorad Dodik (SNSD) i Gojko Kličković (Prva SDS).
Za predsednika i potpredsednike Republike Srpske prijavilo se ukupno 37 kadidata, od čega su 21 nezavisni kandidati. Na izbornim listama će se naći imena 7.497 osoba koje žele biti deo vlasti, a kandidatima će biti dodeljeno ukupno 518 mandata.
Izbori se sprovede bez prethodne promene Izbornog zakona, koji je, inače, proglašen neustavnim, što ove izbore, prema oceni stručnjaka, svrstava u najneizvesnije od završetka rata.
Osim neizmenjenog izbornog zakonodavstva, tamošnji mediji kao problem navode i biračke spiskove koji nisu prečišćeni, pa je u njima i veliki broj umrlih ili raseljenih. Upozoravaju i da su najveće zloupotrebe moguće prilikom glasanja u inostranstvu.
Takođe, ovi izbori kao i prethodni se održavaju bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pa predstavnici nacionalnih manjina neće moći biti da budu birani prvenstveno za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se sprovode nakon opštih.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.