Balunović: Poraz samo hrvatske etno nacionalističke opcije

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balunović: Poraz samo hrvatske etno nacionalističke opcije

Filip Balunović, politikolog i član uredništva srpskog izdanja magazina "Le Monde Diplomatique" ocenio je u Novom danu da su opšti izbori u Bosni i Hercegovini ponovo pokazali da šta god da se dešava na društvenom nivou to nije preveliki izazov za političku elitu koja je navikla da se drži na vlasti.

"Nešto se malo promenilo u vidu podrške, na primer Miloradu Dodiku u Banjaluci, nešto se malo promenilo u Sarajevu nakon što su pojedini članovi SDA napustili partiju", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zaključuje on.

Novinarka Mirjana Kusmuk podseća da se u BiH tradicionalno dugo čekaju zvanični rezultati izbora. Ona ocenjuje da su izbori do samog finiša bili neizvesni za prognozu.

Ni za nju, ali ni za Balunovića, pobeda Dodika ne predstavlja iznenađenje.

Balunović smatra da se bahatost još jednom pokazala na izborima, kao i sposobnost za ucenjivanje i kupovinu glasova.

Prema njegovom mišljenju, sve partije koje pokušavaju da igraju van etničkog ključa nisu dorasle onim partijama koje igraju upravno na to i ističe pobedu Željka Komšića za člana Predsedništva BiH kao jedini izuzetak.

Naglašava da su izbori doneli poraz samo hrvatskoj etno nacionalističkoj opciji.

"To je u svakom slučaju bolje nego da su sve tri opcije pobedile. Nadao sam se da možemo da dobijemo bar dva od tri člana Predsedništva BiH koji nisu zadrti etno nacionalisti. Ali eto, dobilo smo jednog, bolje jednog nego nijednog", kaže Balunović.

Kusmuk smatra da bez "partijske vojske" odnosno partijske infrastrukture nema pobede na izborima i da se to pokazalo i ovaj put.

Prema njenoj oceni Dodik je pragmatičan političar koji je "sposoban da se kreće onako kako to narod želi", dok Balunović dodaje da se pobedom Dodika sada moć seli u Predsedništvo BiH.

On se nada da će ga to mesto "malo ograničiti kada se radi o njegovoj zapaljivoj nacionalističkoj retorici".

S druge strane, Kusmuk podseća da postoje kalkulacije da će Dodik izvesno vreme da provede u Predsedništvu BiH, a nakon toga da se "povuče" u Republiku Srpsku na mesto premijera.

Govoreći o odnosima Banjaluke i Sarajeva nakon izbora, Balunović kaže da svi politički akteri na čelnim funkcijama "žive od statusa kvo" i da nikome nije u interesu da se konstelacija odnosa promeni.

"Dodikov politički vazduh je Sarajevo, Dodik bez Sarajeva ne postoji. Nezavisna RS ili RS unutar Srbije znači Dodikov kraj i on to zna. On može da se bahati u meri u kojoj se bahati samo zato što ima drugog, a taj drugi se zove Sarajevo. SDA opstaje i uživa podršku sve na krilima ratnih zasluga i nasleđa osnivača samo zbog toga što ima drugog, a taj drugi se zove Dodik. Oni se tako nadopunjuju", smatra Balunović.

Kusmuk smatra da će odnosi Sarajeva i Beograda ubuduće ići uzlaznom putanjom, ali i da će doći do pogoršanja odnosa na relaciji Sarajevo - Zagreb.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.