Andrea Nales prva žena na čelu nemačkih socijaldemokrata

Izvor: Beta, 22.Apr.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrea Nales prva žena na čelu nemačkih socijaldemokrata

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) danas je izabrala Andreu Nales za predsednicu stranke u jeku njenih napora da se oporavi od lošeg rezultata na poslednjim parlamentarnim izborima.Dve trećine delegata glasalo je na današnjem kongresu u Visbadenu za Andreu Nales, šeficu poslaničke grupe SPD-a u Bundestagu i prve žene na čelu SPD-a.Njena protivkandidatkinja, što je, kako navodi AP, neuobičajeno za Nemačku, bila je Simona Lange, levičarska gradonačelnica grada Flensburga, na severu Nemačke.AP navodi da je 47- godišnja Nalesova (47) obavljala nekoliko visokih funkcija u partiji i da je četiri godine bila ministarka rada u vladi kancelarke Angele Merkel."Stranka može biti obnovljena u vladi. Želim da od sutra počnem to da dokazujem. Naših šest ministara ne mogu dobro da rade ako ih ne podržavamo. Treba da im se omogući da se oslone na ovu stranku", rekla je Andrea Nales.Ona je pozvala Nemce da podrže tu stranku u "borbi protiv desničarskog populizma i šovinizma".Socijaldemokratska partija zabeležila je najlošiji rezultat od Drugog svetskog rata na parlamentarnim izborima održanim u septembru, dobivši svega 20,5 odsto glasova.Ta stranka prvobitno je planirala odlazak u opoziciju, ali je ipak pristala da ponovo udje u koaliciju s konzevativcima Angele Merkel.Martin Šulc povukao se u februaru sa mesta predsednika Socijaldemokratske stranke.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Andrea Nales prva žena na čelu nemačkih socijalista

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2018

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) izabrala je Andreu Nales za predsednicu stranke u jeku napora stranke da se oporavi od lošeg rezultata na poslednjim parlamentarnim izborima...Dve trećine delegata glasalo je na kongresu u Visbadenu za Andreu Nales, šeficu poslaničke grupe SPD-a u Bundestagu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.