Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksić: Izbori se ne odlažu, maj je zakonski rok, ali SzS svakako bojkotuje

Iako je nakon poslednjeg sastanka sa evropalamentarcima najavljeno da će izbori možda biti i u maju, a sve to predstavljeno kao ustupak vlasti i odlaganje izbora, narodni poslanik i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da nije reč o odlaganju. 3. maj je zakonski rok, ali kaže da je suština da je zaključak evroparlamentaraca da u Srbiji ne postoje izborni uslovi.

Prohujalo je u petak kao velika vest, a pojedini opozicionari su to predstavljali i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << malu pobedu, da su na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta srpska vlast i deo opozicije dogovorili da se izbori ne održe u martu, kako je ranije najavljivano.

U opciji su 26. april i 3. maj kao datumi za održavanje izbora, ali poslanik Aleksić objanjava da su to redovni rokovi u kojima bi izbori zaista i trebalo da se održe.

To nije odlaganje izbora - da li će biti u martu ili će biti 3. maja oni su svakako u redovnom terminu. Ne govori se o nikakvom odlaganju izbor a i to apsolutno ne utiče na odluku ni Narodne stranke niti Saveza za Srbiju jer smo mi nedvosmisleno rekli da za nas ne postoje prolećni izbori - kaže Aleksić.

On podseća da se i na poslednjem sastanku čulo od predstavnika Evropske unije da ni na današnji dan ne postoje izborni uslovi. Kaže da “nema šanse da se stvori normalan ambijent” za održavanje izbora u redovnom roku i zato SzS traži pravo odlaganje izbora.

Mi tražimo odlaganje izbora minimum na 9 meseci kako bi mogli u tom periodu, uz garancije, da implementiramo to što je dogovoreno i da izađemo lepo i da građani Srbije imaju između čega da biraju - kaže Aleksić.

U ovom trenutku je glavno pitanje da li postoje zakonski uslovi da se datum izbora pomeri za 9 meseci, a Aleksić kaže da je rešenje u u “leks specijalisu”.

Tumačenje ljudi koji su ozbiljni pravnici i bave se Ustavnim pravom kažu da je usvajanjem ustavnih zakona moguće da se termin pomeri. Narodni poslanici i Skupština bi trebalo to da usvoje u vidu “leks specijalisa” - kaže Aleksić.

Uložen je veliki trud i napor međunarodne zajednice da se stvore fer izborni uslovi i da, kako kaže Aleksić, ubede si SzS da na njima učestvuje.

Mogli ste čuti američkog ambasadora i druge predstavnike EU koji nisu rekli da će ti izbori biti u baš punom smislu legitimni ukoliko ne bude bilo najjače opozicione grupacije u ovom trenutku, a to je SzS. Apsolutno je sigurno da tog legitimiteta bez nas neće biti - kaže Aleksić.

O tome kako vlast mora da obezbedi legitimitet izbora govorio je u emisiji Južnih vesti američki ambasador Entoni Godrfri, a o čemu je još govorio poslanik Aleksić, pogledajte u intervjuu “15 minuta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.