Albanske partije sa juga Srbije na jednoj listi, dogovoreno u Tirani

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanske partije sa juga Srbije na jednoj listi, dogovoreno u Tirani

Politički predstavnici Albanaca tri opštine sa juga Srbije potpisali su u Tirani sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.
Potpisivanju sporazuma prisustvovao je vršilac dužnosti ministra za evropske i spoljne posle Albanije, Gent Čakaj, koji je sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije razgovarao o njihovom zajedničkom nastupu na predstojećim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamentarnim izborima.

Kako je preneo portal albanskog Top čenela, sporazum o formiranju zajedničke liste zasnovan je na, kako se navodi, jasnim programskim principima, a njen naziv će biti "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina".
Sporazum su potpisali predstavnici: Stranke za demokratsku akciju, Alernative za promene, Demokratske stranka, Reformskog pokret DPA i Pokreta Demokratski napredak.
Oni će, navodi se, odlučivati u skladu sa programom kad god je reč o nacionalnim principima i pitanjima Albanaca sa juga Srbije.
Sporazum je potpisan s ciljem da se obezbedi što veća zastupljenost i ojača položaj Albanaca.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Čakaj je pohvalio postizanje ovog sporazuma, uz ocenu da su "politički predstavnici Preševske doline danas dali najvredniji i najznačajniji primer da se stranačke razlike mogu artikulisati u okviru jednog nacionalnog stava".
"Ova lista će imati nezamenljivu funkciju u pokretanju širokog spektra pitanja sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, a koja se tiču obrazovanja, kao i slobodne upotrebe albanskih nacionalnih simbola i veće zastupljenosti u državnim institucijama", rekao je Čakaj.
Dodao je i da Vlada Albanije neće oklevati da podrži zajedničku listu Albanaca sa juga Srbije.
"Ovaj sporazum o zajedničkoj listi služi na čast građanima Preševske doline, ali i Albancima ma gde oni bili", rekao je Čakaj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Albanske partije iz Preševa i Bujanovca na jedinstvenoj listi na parlamentarnim izborima

Izvor: Danas, 17.Jan.2020

Albanske partije iz Preševa i Bujanovca po svemu sudeći neće bojkotovati izbore u Srbiji jer su, pod pokroviteljstvom albanskog ministra za evropske i spoljne poslova Genta Cakaja u četvrtak potpisale sporazum  o zajedničkom učešću.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.