Vučić i Dačić sa Mustafom i Tačijem 9. februara u Briselu

Izvor: Danas, 23.Dec.2014, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Dačić sa Mustafom i Tačijem 9. februara u Briselu

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 9. februara u Briselu sa premijerom kosovske vlade Isom Mustafom i ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem, u okviru nastavka briselskog procesa, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika Vlade Srbije. Kako saznajemo, sastanku će prisustvovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Sastanak je zakazala visoka predstavnica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. To će biti prvi put da se premijer Srbije na neposredan način uključuje u dijalog Srbije i Kosova i praktično preuzima vodeću ulogu sa srpske strane. Takođe, po prvi put se u proces uključuje i nova šefica diplomatije EU.

Kako nam je objašnjeno u kabinetu premijera, Srbija ima jasan plan za nastavak dijaloga, a prva tema na dnevnom redu biće formiranje zajednice srpskih opština.

Iz EU su u više navrata stizala upozorenja i kritike da Srbija ne sprovodi Briselski sporazum, a moglo se čuti i da je to razlog zbog kojeg nije otvoreno prvo poglavlje u procesu pridruživanju EU - poglavlje 35, o Kosovu. Među poslednjim je takvu poruku poslao nemački ambasador Hajnc Vilhelm, koji je naglasio da poglavlje 35, koja se odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom, neće biti otvoreno dok se Briselski sporazum u potpunosti ne sprovede. Prema njegovim rečima, dve najvažnije tačke sporazuma koje nisu sprovedene jesu integracija pravosudnih organa na severu Kosova u pravosudni sistem Kosova i formiranje zajednice srpskih opština.

„Osim priča da postoji statut o formiranju zajednice srpskih opština, niko još nije video taj dokument. Još nije rešeno pitanje pravosuđa, odnosno nisu proradili sudovi na severu Kosova, nije rešen problem „mupovaca“... Ako uzmemo slobodu kretanja roba, nisu promenjeni pravilnici o carinskoj i sanitarnoj kontroli, nije utvrđena lista domaćih proizvoda... Primena Briselskog sporazuma je primena evropskih standarda. Tu se od Srbije traži da počne kontrola robe na granici sa Kosovom i da to onda proširi na sve ostale granice. Srbija jako kasni“, ističe za Danas Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, javnost Srbije je ostala uskraćena za pune informacije u vezi sa pitanjem Kosova.

„I dan-danas je u Srbiji britansko-nemački non pejpr tajna, a na Kosovu nije. A taj dokument je okvir za poglavlje 35. Ovde se primenjuje jedan princip da je narod nezreo, da veruje premijeru i onda je EU dala mandat premijeru da on narod nekako uvede u taj proces. Odgovornost je na premijeru što je takav način prihvatio, ali pre svega na evropskoj birokratiji koja je htela da proizvede što više sporazuma samo da Ketrin Ešton uspešno završi mandat. U suštini, Ketrin Ešton nema nijedan uspeh osim formalnog potpisivanja Briselskog sporazuma iz aprila 2013“, kaže Dušan Janjić.

Upitan da li kosovski političari ispunjavaju svoje obaveze i koliko je istinita priča o tome da Srbija nije u stanju da primenjuje sporazum, s obzirom na tek okončan kosovski izborni proces, Janjić kaže da ispunjavaju i informišu javnost o svemu što im se uklapa u koncept suvereniteta.

„Ono što im se ne uklapa u tu priču, to stave sa strane i zaborave. Međutim, da bi Kosovo stupilo na scenu, recimo, kada je reč o zajednici srpskih opština, mora prvo da budu donesen statut. Tek nakon statuta, Kosovo treba da donese zakon. Priča da ne sprovodimo Briselski sporazum jer je Kosovo u izbornom procesu, ima smisla zato što EU nije zakazivala sastanke dok je Kosovo bilo u tehničkom mandatu. Kad je Dačić, recimo, bio u tehničkom mandatu, on je išao tamo, a Tači nije“, zaključuje Dušan Janjić.

Udovoljavanje Rusiji

Dušan Janjić napominje za Danas da postoji politikanstvo u donošenju ključne odluke u vezi sa primenom Briselskog sporazuma. „Strateški smo za EU a većina zapravo sanja evroaziju. Taj najnoviji politički rascep između između EU i Rusije, doveo je do toga da se pokažu svi oni koji koriste Kosovo da blokiraju proces i učine na taj način uslugu Rusiji“, smatra Danasov sagovornik.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Nastavak dijaloga BG-PR 9. februara

Izvor: B92, 24.Dec.2014, 00:43

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se 9. februara u Briselu sa premijerom Kosova Isom Mustafom, u okviru nastavka briselskog procesa, potvrđeno je Danasu...Kako saznaje Danas, sastanku će prisustvovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Sastanak je zakazala visoka predstavnica Evropske unije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.