VREĐA ME... Dačić: Sto puta sam rekao da Vučić ne brine za SPS

Izvor: Press, 08.Jan.2019, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"VREĐA ME..." Dačić: Sto puta sam rekao da Vučić ne brine za SPS

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić odbacio je kao neosnovane sumnje u pouzdanost te stranke kao partnera u vladajućoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS).
Foto:Blic
Predsednik Srbije i SNS Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Vučić kritikovao je, u autorskom tekstu u prazničnom, božičnom broju "Kurira", ljude u sopstvenoj partiji, ali i neimenovane koalicione partnere za navodno "šurovanje sa opozicijom".
- I ne interesuju me njihove (opozicija) kombinacije s nekim ljudima iz moje partije, pojedinim koalicionim partnerima koji već razmišljaju kako bi ponovo mogli da budu jezičak na vagi i opet promene stranu - napisao je Vučić.

Dačić je rekao za "Kurir" da je "sto puta rekao da Vučić ne brine za SPS", već da brine za ljude sa svoje liste i iz svoje stranke.
- Oni i bez nas imaju većinu, ali tako je napravio listu da bez njegovih partnera sa liste, on nema većinu u parlamentu, a oni mu ništa značajno nisu doneli u broju birača. Tako da bi bilo bolje da obrati pažnju na njih, a i na ljude iz svoje stranke - rekao je Dačić.


- Vređa me da, posle svega što sam zajedno uradio s Vučićem, uopšte odgovaram na takva pitanja - istakao je lider SPS-a, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.
Dačić:Skandalozna izjava Plenkovića o reintegraciji Srba
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je kao "bestidnu" izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu, da Hrvatska radi na integraciji srpske manjine i da je "proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana".
- Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam da li Plenković pritom misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz "Oluje", rekao je Dačić za današnje "Večernje novosti".
Foto: RAS Srbija

Povodom Plenkovićeve izjave da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska "bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima", on je podsetio da je međunarodni sud pravde presudio da nije bilo agresije.
- Agresiju je izvršila (u Drugom svetskom ratu) NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Ssapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Pritom, ni u jednom ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu - rekao Dačić.
On je još rekao da "pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude pretilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli s pokličom "Za dom spremni" tamo gde su ubijana srpska deca, kada državni vrh ne bude đuskao uz Tompsona..."
"Srbi da budu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi za odnose Srbije i Crne Gore bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, jer bi tako mogli da budu prevaziđeni mnogi problemi.
- Za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo bi dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije - naglasio je Dačić.
On je istakao da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom uprkos brojnim neslaganjima.
- S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je EU i stabilnost regiona. Ekonomska saradnja, razvoj i realizacija infrastrukturnih projekata, kao i saradnja u energetici su zadovoljavajući. Dobra je i prekogranična, kao i saradnja u procesu evrointegracija - rekao je Dačić za "Vijesti".
Prema njegovim rečima, razlika je u tome što Srbija smatra da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina, kao i da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija
- Verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, ali vidim da nam i za ovaj intervju prevod nije potreban - naglasio je Dačić.
On podseća da su pozicije udaljene zbog toga što je Crna Gora priznala jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije i što snažno podržava tu tvorevinu u međunarodnim organizacijama.
- Potpisali ste sporazum sa Kosovom i Metohijom o državnoj granici, ne konsultujući Srbiju koja je pravni naslednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ali i državne zajednice Srbije i Crne Gore. Sećate se, bili ste akter i SRJ i državne zajednice i pristali ste na zajedničke uslove - rekao je Dačić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.