Uticaj povlačenja priznanja Kosova na pregovaračku poziciju Beograda

Izvor: RTS, 28.Sep.2019, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj povlačenja priznanja Kosova na pregovaračku poziciju Beograda

Šef diplomatije Ivica Dačić siguran je da će do kraja godine pet zemalja povući priznanje Kosova, što bi u ukupnom zbiru bilo 20 država koje su suspendovale svoju odluku. Šta to znači u kontekstu traženja rešenja za kosovsko pitanje i menja li pregovaračku poziciju Beograda?
Boje zemalja na karti sveta koje su priznale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezavisnost Kosova se menjaju.

"Mogu da kažem da će taj broj vrlo brzo pasti ispod polovine članova UN. Sa velikom sigurnošću da će pet zemalja najmanje suspendovati do kraja ove godine", rekao je šef srpske diplomatije Dačić.
Polovina članica Ujedinjenih nacija minus jedan staje u broj 96, dok je sada 99 zemalja priznalo Kosovo.
Osim povlačenja priznanja, cilj Srbije je i da oni koji Kosovo nisu priznali to ne učine.
Albanski premijer sa govornice u GS UN imao je drugačiji poziv.
"Draga Srbijo, nezavisno Kosovo je nepovratna realnost, prestanite da živite u poricanju", rekao je Edi Rama.
Da se kampanja Beograda ne sviđa zapadu govori i nedavno saopštenje Kvinte, ali i novog izaslanika SAD za Zapadni Balkan koji pozivaju da se obustavi lobiranje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
"Činjenica da su uspeli da Amerikance i Evropljane angažuju na toj temi, recite Beogradu da prestane da nam smanjuje broj priznanja pa ćemo razgovarati o taksama, to govori da je dobra strategija, ali oni imaju snažno uporište na Zapadu", istakla je kolumnistkinja Ljiljana Smajlović.
Menja li to pregovaračku poziciju Srbije?
Minus zemalja na spisku koje Kosovo priznaju za Beograd je plus kada se glasa za članstvo u medjunarodnim organizacijama.
Tako zbog nedovoljnog broja glasova Priština dva puta nije mogla ni do dnevnog reda sednice Interpola, a prošle godine nije uspela da postane član. Zbog manjka podrške nije ušla u Unesko.
"Pre dve god kad je Surinam povukao priznanje to je više imalo simbolički značaj i psihološke efekte uticalo je na naše samoupozdanje, danas već posle 15 povlačenja i najava novih to ima ozbiljne političke posledice, ne samo po pregovore, nego i regionalnu stabilnost Balkana", smatra Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.
Iako beogradski zvaničnici ponavljaju da nemaju iluziju da će najveći igrači u EU i SAD povući svoj stav o Kosovu, u pojedinim situacijama ti igrači povlačili su poteze u korist Beograda.
Tako je prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesko 14 zemalja koje su ga priznale bilo ili uzdržano ili nije glasalo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.