Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 13.Jan.2013, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji

Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji. Rezoluciju podržalo 175 poslanika, protiv glasalo 19. Prethodno Vlada skinula oznaku tajnosti sa platforme. Predsednik Nikolić izrazio zadovoljstvo što su vlast i opozicija kao nekad pronašli zajednički jezik.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se predviđa da svi budući dogovori sa Prištinom moraju biti u skladu sa tim dokumentom, a posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština. Za rezoluciju glasalo 175 poslanika, dok je 19 bilo protiv.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da sa više optimizma očekuje sledeću rundu pregovora Beograda i Prištine, jer će pregovarači morati Skupštini da podnesu izveštaj.

Sa više optimiznma očekujem sledeće pregovore, jer će svi koji budu pregovarali imati Rezoluciju u rukama i moraće Skupštini da podnesu izveštaj , rekao je Nikolić u parlametu posle usvajanja Rezolucije o Kosovu.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što su vlast i opozicija kao nekad pokazali zajednički jezik , ali je rekao i da žali što nije postgnut opšti konsenzus.

Dobro je što Srbija zna da iza Rezolucije stoji ozbiljna platforma, koja ograničava Rezoluciju, naveo je predsednik Srbije.

Rasprava je trajala više od 14 sati.  Rezoluciju su podržali poslanici vladajuće koalicije, demokrate, SVM i poslanički klub SPO-DHSS. Rezoluciju nisu podržali LDP, LSV i poslabici DSS-a koji su i glasali protiv.

Prvobitni tekst rezolucije izmenjen je sa tri amandmana koje e predložio Odbor za Kosovo i Metohiju, a koji su usaglašeni na zajedničkom sastanku predsednika i premijera sa šefovima poslaničkih grupa.

Poslanici nisu usvojili ukupno 15 amandmana demokrata i poslanika DSS, dok je jedan amandman DS povukla.

Vlada Srbije je, na jednoj od dve sednice koje je održala u zgradi parlamenta, skinula i oznaku tajnosti sa Platforme za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, čime je obezbeđena i podrška demokrata.

Politička platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

U dijalogu sa Prištinom polazi se od toga da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu pokrajine, položaju Srba ili zaštiti verskog ili kulturnog nasledja mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, navedeno je u tekstu Platforme.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena Rezolucija o KiM

Izvor: B92, 13.Jan.2013

Beograd -- Skupština usvojila Rezoluciju o KiM posle ponoći i burnog dana u parlamentu sa 175 glasova za i 19 protiv. Prethodno skinuta oznaka tajnosti sa platforme...Nije bilo uzdržanih, a dvoje poslanika nije glasalo. Rezoluciju su podržale sve stranke osim DSS, LDP i LSV i samostalnog poslanika...

Nastavak na B92...

Integralni tekst Rezolucije o Kosovu

Izvor: Blic, 13.Jan.2013

Skupština Srbije usvojila je večeras, posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa Prištinom. ..Od 196 prisutnih poslanika, za rezoluciju je glasalo 175, a protiv je bilo 19 poslanika, dok dvoje nije glasalo. Prenosimo integralni tekst usvojene Rezolucije:..-...

Nastavak na Blic...

Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jan.2013

BEOGRAD - Nije bilo uzdržanih, a dvoje poslanika nije glasalo. Rezoluciju su podržale sve stranke osim DSS, LDP i LSV i samostalnog poslanika Rize Haljimija.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.