Uhapšeno 50 osumnjičenih za finansijski kriminal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 50 osumnjičenih za finansijski kriminal

BEOGRAD - Više od 50 lica uhapšeno je u opsežnoj akciji protiv finansijskog kriminala i pranja novca, izjavio je danas Tanjugu zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Policija je u akciji u više gradova Srbije uhapsila grupu od 50 osumnjičenih za finansijski kriminal.

Oni se terete da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanje službene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isprave, pranje novca, nedozvoljene trgovine i poreske utaje i oštetili budžet Srbije za dva miliona evra.

Uhapšeni su na području Valjeva, Novog Sada, Beograda, Šapca, Sremske Mitrovice, Čačka i Sombora.

Tri osobe sumnjiče se da su organizatori kriminalne grupe - direktor preduzeća "Eole transport" Duško L. (52) iz Valjeva, odgovorno lice preduzeća "Drim kar" Miladin Ž. (48) iz Valjeva i odgovorno lice preduzeća "Agros" i "Sekundar profesional MB" Zoran K. (37) iz Begeča kod Novog Sada.

Uhapšeno je još 47 vlasnika, direktora, odgovornih lica i zaposlenih u preduzeća u firmama u više gradova.

U saopštenju policije navodi se da su na izdržavanju zatvorskih kazni tri osobe osumnjičene da su bile deo grupe - Goran Mitraković (32) iz Petrovaradina, Novi Sad, direktor i odgovorno lice preduzeća "Ilumin" i direktor i odgovorno lice preduzeća "Simbol pro" Ivica Ursa (54) iz Sremske Mitrovice, dok je Milinko Savić (24) iz Valjeva direktor i odgovorno lice preduzeća "SMart komerc" u pritvoru.

Policija traga za još devet osoba koje se sumnjiče da su bile deo grupe.

Prema podacima MUP-a, organizovana kriminalna grupa je u periodu od 2007. do 2010. godine, sačinjavala neistinite isprave o navodnom prometu robe i usluga i tako su izvršili nelegalni promet novca u iznosu od preko 4.000.000 evra, iako prometa dobara nije bilo.

To su činili kako bi izbegli poreske obaveze i ostvarili povraćaj PDV-a bez osnova te su tako oštetili budžet Srbije za iznos od preko 2.000.000 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.