Uhapšeni zbog krađe 450.000 litara sirove nafte

Izvor: Studio B, 24.Avg.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog krađe 450.000 litara sirove nafte

Zbog sumnje da su krali sirovu naftu policija je uhapsila sedam osoba, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je precizirao da se uhapšeni sumnjiče da su prisvojili oko 450.000 litara sirove nafte, koju su prodavali na crno kao mazut i time pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 200.000 evra. Iz NIS-a, sa čijih bušotina potiče ukradena sirova nafta, poručuju da će daljom istragom nadležnih organa utvrditi eventualna umešanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i drugih lica, kao i visina štete koja je počinjena toj kompaniji.

Dačić je u izjavi Tanjugu precizirao da su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni direktor i suvlasnik privrednog društva "5. januar" d.o.o, Goran Radonjić (48), suvlasnik tog privrednog društva Zoran Radonjić (53) iz Omoljice, Dalibor Tomić (29) iz tog mesta, vozač u tom privrednom društvu, Mihajlo Milovanović (29) iz Kovina, takođe vozač, automehaničar Željko Mićić (37) iz Omoljice i radnik u tom privrednom društvu Goran Petrović (27) iz Pančeva.

Dačić je objasnio da je osumnjičeni Goran Radonjić u svojstvu direktora tog privrednog društva, obavljajući prevoz sirove nafte od crpnih polja Kelebija, Palić i Turija do Rafinerije nafte Pančevo, organizovao kriminalnu grupu, koja je u periodu od početka aprila do juče, kada su uhapšeni, sirovu naftu prodavala kao mazut.

Oni se sumnjiče da su nakon utovara sirove nafte na crpnim poljima u prepravljenim autocisternama, sa specijalno izrađenim bunkerima zapremine oko 4.500 litara, pre istovara istakali sirovu naftu na autoplacu tog privrednog društva. Na taj način su prisvojili oko 450.000 litara sirove nafte, koju su dalje prodavali na crno kao mazut i time pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 20 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra, a na štetu NIS a.d Novi Sad.

Pripadnici MUP-a Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenog privrednog subjekta i lica. Osumnjičeni su uhapšeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, a akciju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije u saradnji sa Direkcijom za korporativnu zaštitu NIS-a i Višim javnim tužilaštvom u Pančevu.

U NIS- je Tanjugu rečeno da je hapšenje rezultat saznanja Funkcije za korporativnu zaštitu te kompanije da se podaci o proizvedenim količinama sirove nafte na bušotinama NIS-a razlikuju od podataka o prijemu količina sirove nafte u Rafineriji nafte Pančevo, budući da su u većem broju slučajeva primljene količine bile manje od proizvedenih.

"Funkcija za korporativnu zaštitu je sa ovim saznanjima upoznala MUP, nakon čega je sprovedena višemesečna zajednička koordinirana aktivnost indentifikacije počinilaca i metoda otuđenja sirove nafte. Na osnovu zajedničke istrage NIS-a i MUP-a, kao počinioci su indentifikovani pojedini zaposleni u privrednom društvu '5. januar' iz Omoljice, koja je bila angažovana na poslovima transporta sirove nafte", navode u toj kompaniji.

Iz te kompanije ističu da konstantno rade na poboljšanju bezbednosti i transparentnosti svojih biznis procesa na svim nuvoima upravljanja i da isti odnos prema poslovanju očekuju i od poslovnih partnera.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.