Uhapšena grupa koja je krala sirovu naftu

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena grupa koja je krala sirovu naftu

Zbog sumnje da su krali sirovu naftu policija je privela sedam osoba, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On je naveo da se uhapšeni sumnjiče da su prisvojili oko 450.000 litara sirove nafte, koju su prodavali na crno kao mazut i time pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 200.000 evra.

Dačić je u izjavi za Tanjug rekao da su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor i suvlasnik privrednog društva „5. januar” d.o.o, Goran Radonjić (48), suvlasnik tog privrednog društva Zoran Radonjić (53) iz Omoljice, Dalibor Tomić (29) iz tog mesta, vozač u tom privrednom društvu, Mihajlo Milovanović (29) iz Kovina, takođe vozač, automehaničar Željko Mićić (37) iz Omoljice i radnik u tom privrednom društvu Goran Petrović (27) iz Pančeva.

Dačić je objasnio da je osumnjičeni Goran Radonjić u svojstvu direktora tog privrednog društva, obavljajući prevoz sirove nafte od crpnih polja Kelebija, Palić i Turija do Rafinerije nafte Pančevo, organizovao kriminalnu grupu, koja je u periodu od početka aprila do juče, kada su uhapšeni, sirovu naftu prodavala kao mazut. Oni se sumnjiče da su nakon utovara sirove nafte na crpnim poljima u prepravljenim autocisternama, sa specijalno izrađenim bunkerima zapremine oko 4.500 litara, pre istovara istakali sirovu naftu na autoplacu tog privrednog društva.

Pripadnici MUP-a Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenog privrednog subjekta i osoba koje su u tome učestvovale.

„NIS konstantno radi na poboljšanju bezbednosti i otvorenosti svojih biznis procesa na svim nivoima upravljanja, i u skladu sa tim, isti odnos prema poslovanju očekujemo od naših poslovnih partnera. Mi smo u cilju upravljanja bezbednošću u NIS-u osnovali posebnu službu, Funkciju za korporativnu zaštitu”, navodi se u saopštenju pres službe NIS-a. Kao rezultat njenog rada upravo je sprovedena zajednička akcija sa MUP-om Srbije.

Početkom ove godine, Funkcija za korporativnu zaštitu NIS-a utvrdila je da se podaci o proizvedenim količinama sirove nafte na bušotinama kompanije razlikuju od podataka o prijemu količina sirove nafte u Rafineriji Pančevo. U većem broju slučajeva primljene količine su bile manje od proizvedenih, što je bila osnova za sumnju da se deo proizvedene sirove nafte otuđuje i time nanosi šteta imovini kompanije.

Funkcija za korporativnu zaštitu je sa ovom informacijom upoznala MUP, nakon čega je sprovedena višemesečna zajednička koordinirana aktivnost identifikacije počinilaca i metoda otuđenja sirove nafte.

R. H.

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.