VUČIĆ SA KINESKIM ŠEFOM DIPLOMATIJE: Potvrđeno čelično prijateljstvo, Kina šalje nove poruke građanima Srbije (VIDEO/FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2021, 10:47

VUČIĆ SA KINESKIM ŠEFOM DIPLOMATIJE: Potvrđeno čelično prijateljstvo, Kina šalje nove poruke građanima Srbije (VIDEO/FOTO)

Srpsko i kinesko prijateljstvo nastavlja da jača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji.

Ministar Ji preneo je srdačne pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Aleksandru Vučiću. Šef kineske diplomatije Ji je preneo Vučiću da kineski predsednik veoma ceni veliko prijateljstvo koje ima sa Vučićem.

- Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Si mnogo vrednuje duboko prijateljstvo koje je uspostavio sa vama lično i čvrsto međusobno poverenje. Razvoj naših odnosa su bazirani na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima - naveo je Ji.

Takođe, istakao je da je to velika pokretačka snaga u odnosima Srbije i Kine, koje imaju svetlu budućnost. Dobri odnosi su na korist naroda obe strane, dodao je Ji.

Kako je rekao, dve zemlje solidarno čuvaju fer, ravnorpavnost i zalažu se za pravdu na međunarodnoj sceni, kao i poštovanje pricipa u međunarodnim odnosima.

- Zajedno snosimo odgovornost za mir i stabinost, kako u regionu tako i svetu. Ponosni smo na razvoj naših odnosa- naglasio je kineski ministar.

Ji je kazao da mu je bilo zadovoljstvo da poseti "lepu Srbiju".

- Danas je Srbija posebno mesto. Kinezi imaju emotivnu vezu sa Srbijom. Kinezi znaju da Srbija ima izvanrednog lidera, koji se trudi da čvrsto očuva dostojanstvo i teritorijalni integritet Srbije, a to je Vučić - istakao je Ji.

"Srpski narod je narod sa kičmom. Ponosni smo što imamo takvog istinskog i dobrog prijatelja. Zahvalni smo što nam Srbija pruži nedvomislenu podršku. I dalje ćemo podržavati nezavisnost Srbije i stajati uz srpski narod", naveo je on.

- Naši odnosi su bazirani na međusobnom poštovanju i na korist je naših naroda. Cilj nam je da solidarno očuvamo ravnopravnost na međunarodnoj sceni. Ponosni smo zbog razvoja naših odnosa - rekao je šef kineske diplomatije.

Vučić je potom pozvao ministra Tomislava Momirovića da uruči kineskoj delegaciji "Građevinsku dozvolu za deonicu pruge Novi Sad-mađarska granica.

- Naše prijateljstvo je iskreno i veliko, i nije ni čudo što ga neretko nazivamo čeličnim. Vama hvala na podršci, i Srbija podržava politiku jedne Kine. Takođe hoću da vam se zahvalim na ogromnim investicijama, ali i da kažem da mi podržavamo vaše reči i inicijativu. I da završim sa jedsnom činjenicom koja oslikava naše odnose, mi smo utrostručili našu trgovinsku razmenu i veoma sam srećan, jer je to velika srtvar za naše građane. Veliko vam hvala i veliki pozdrav za predsenika Sija, nadam se da ćemo ga ponovo videti ovde u Beogradu - rekao je Vučić.

Ranije danas Vang se sastao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem sa kojim je potpisao Protokol o saradnji dva ministarstva.

Šef kineske diplomatije doputovao je u sredu u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar Selaković.

Vang je prvog dana posete Srbije imao odvojene sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa šefom kineske diplomatije Vangom

Izvor: RTS, 28.Okt.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji. . Posle tet-a-t sastanka u Palati Srbija predviđen je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine, koji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.