U EU sede na dve stolice: Niz kritika na račun Prištine, a onda su SRAMNO UDARILI na rusko-srpsko prijateljstvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU sede na dve stolice: Niz kritika na račun Prištine, a onda su SRAMNO UDARILI na rusko-srpsko prijateljstvo

Poziv Prištini da budu deo ovog skupa uputila je odlazeća šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, što je srpski šef diplomatije Ivica Dačić okarakterisao kao presedan.

U Helsinkiju se danas održava sastanak ministara spoljnih polova EU i Zapadnog Balkana, a već od ranih jutarnjih sati na adresu Srbije stižu razne poruke, što od evropskih zvaničnika, ali i zemalja u okruženju. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

"Odlučlite se", "Ne možete na više strana", "Napravite korak"... to su samo neke od stvari koje su se čule pre početka skupa. Jednu od njih, čini se prilično oštru, uputio je slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak, koji je bio vrlo decidan.

- Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orjentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovaj korak nije jedan od tih - poručio je Lajčak Beogradu, nakon što su vlasti u Beogradu najavile potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

Takođe, ocenio je da je potpisivanje trgovinskog sporazuma sa "proruskom grupacijom" od strane Srbije "zbunjujuće" i poručio da se "ne može ići u više pravaca istovremeno". Lajčak je imao poruku i za Prištinu.

- (Tzv.) Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je njegova realnost - naveo je on, rekavši da je prva promena koju želi da vidi ta da takse na srpsku robu budu ukinute.

O taksama je govorio i komesar EU za proširenje Johanes Han rekavši da je pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan za evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana. Po njemu, ključno je i povlačenje prištinskih taksi. Međutim, i Han je imao poruku za Srbiju - da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja tzv. Kosova koje sprovodi širom sveta.

- Na obe strane je da učine korake jedini ka drugima. Mislim da možemo naći rešenje i da to nije nemoguće - poručio je Han.

In #Helsinki today #EU Foreign Ministers continue their informal meeting #Gymnich w discussion on the #Arctic, focusing on human&security dimensions. A session w #WesternBalkans partners will follow. Press conference by @FedericaMog & @Haavisto at +/- 12 local time, 11am CET. pic.twitter.com/PX10jzylE1

— Maja Kocijančič (@MajaEUspox) August 30, 2019

Skupu u Helsinkiju prethodnih dana prethodila je i jedna neuobičajena stvar - tzv. kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozvan je da prisustvuje ministarskom sastanku. Ovo će biti prvi put da sastanku prisustvuje praktično teritorija koja nije ni članica Evropske unije, ni kandidat, i koja nikada do sada nije učestovala na sastancima ovog tipa.

- Sada prvi put, iako to od nje niko nije tražio, i to poslednji put u svom mandatu, kao da želi da ostavi neki legat (svom nasledniku Đuzepu) Borelju, Mogerinijeva je odlučila da pozove partnere EU na zapadnom Balkanu. To je samo urađeno da bi Kosovo moglo da bude pristuno - rekao je pre Dačić ovim povodom.

Međutim, ako se pita, recimo Austrija, bar sudeći prema izjavi tamošnjeg ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga, to je sasvim u redu. On je jutros kazao da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine neophodan i da je, iz te perspektive, prisustvo šefa diplomatije privremenih kosovskih institucija Bedžeta Pacolija neophodno.

I sam Pacoli je komentarisao poziv, po kome je sastanak u Helsinkiju "prilika da tzv. Kosovo bude među prijateljima i da bude tretirano ravnopravno sa drugim zemljama u EU".

Dolazeći na neformalni sastanak Saveta EU i partnera sa Zapadnog Balkana, on je poručio da sa sobom donosi "puno pozdrava iz najmlađe zemlje u Evropi".

BONUS VIDEO: Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NE PRIZNAJU NEZAVISNOST: Šef diplomatije napustio sastanak u Helsinkiju zbog Prištine

Izvor: Večernje novosti, 31.Avg.2019, 01:49

Španski šef diplomatije Žozep Borel oštro reagovao na prisustvo Bedžeta Pacolija. Federika Mogerini, uprkos praksi, pozvala sve "partnere sa Balkana" ŠPANSKI ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je u petak sastanak zvaničnika Unije i "partnera sa...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.