Treba da jačamo privrednu saradnju i robnu razmenu s Aragonom

Izvor: BKTV News, 27.Sep.2017, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba da jačamo privrednu saradnju i robnu razmenu s Aragonom

Srbija i španska pokrajina Aragon treba da jačaju privrednu saradnju i povećaju robnu razmenu, koja sada iznosi svega 14 miliona evra godišnje, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Mi želimo sa aragonskom oblašću i pokrajinom, kao i sa samom Saragosom, gde je otvoren konzulat Srbije, da razvijamo što bolje odnose zato što je to jedna od najbogatijih regija i BDP Aragona je jednak BDP-u cele Srbije. Takođe, prihod >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << po glavi stanovnika u ovom regionu je 26.000 dolara", kazao je Dačić Tanjugu.

On je napomenuo da, iako je to jedna od najrazvijenijih pokrajina u Španiji, robna razmena Srbije i Aragona iznosi svega 14 miliona evra, dok je ukupna razmena sa Španijom 400 miliona evra.

"Tako da će pod hitno krajem oktobra i u novembru doći delegacije biznismena i privrednika koje će tražiti dodirne tačke kako da povećamo spoljnotrgovinsku razmenu", naveo je Dačić.

Rekao je da su velika imena našeg sporta vezana za Saragosu, Radomir Antić, Ranko Žeravica, Savo Milošević i mnogi drugi, što je dodatni impuls za razvoj odnosa Srbije i Aragona.

"Od danas Srbija u Saragosi ima svoj konzulat na čelu sa počasnim konzulom i siguran sam da će to veoma doprineti daljem razvoju naših prijateljskih odnosa", kaže Dačić.

Ministar spoljnih poslova, koji drugi dan boravi u Saragosi povodom otvaranja konzulata Srbije na čelu s počasnim konzulom Huanom Karlosom Triljom Bigorijem, ističe da je veoma dirnut prijemom u Saragosi.

"Morali smo da promenimo salu u kojoj je bila predviđena ova ceremonija pošto se okupilo tri puta više ljudi nego što je poredviđeno. Prijem je bio izuzetan", kazao je Dačić, navodeći da je dobio veliki aplauz kada je rekao da je Španija najveći prijatelj Srbije u EU i da podržava Srboju kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu.

Sa druge strane, naglasio je on, Srbija podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije.

Dačić je poručio da treba razvijati dalje odnose sa prijateljima i da je Španija naš veliki prijatelj i podržavalac u EU, "kao i brana da EU može da postavi kao uslov Srbiji priznavanje nezavisnog Kosova za članstvo u EU".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.