Sutra je Božić po gregorijanskom kalendaru, srpski zvaničnici uputili čestitke

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Dec.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra je Božić po gregorijanskom kalendaru, srpski zvaničnici uputili čestitke

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru sutra, 25. decembra proslaviće Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos. Tim povodom, čestitke je uputila premijerka Srbije Ana Brnabić i drugi srpski zvaničnici.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

U Rimokatoličkoj crkvi u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << služi se sveta misa koja se zove ponoćka.

U Beogradu će biti služena u crkvi svetog Ante, a predvodiće je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Hočevar će na dan Božića u 10 časova u crkvi Krista kralja u Beogradu služiti Božićnu misu.

On je u Božičnoj poslanici kazao da taj praznik nisu "susreti oko bogate trpeze već novo i iskreno zajedništvo sa zaboravljenima, nepodobnima ili suvišnima".

"Hoćemo li i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je među nama sve manje rađanja a toliko mladih života se seli odavde, gde se nekad toliko snažno borilo za život, branio životni prostor, čuvala sloboda. Ima li smisla, pitamo se dalje, očekivati mir od Njega, koji je proglašen 'Knezom mira', a pravi mir - barem se tako čini, sve je udaljeniji od nas", upitao je Hočevar.

Hočevar je tradicionalno uputio Božićnu čestitku patrijarhu SPC Irineju u kojoj je izrazio radost što će 2019. godine biti obeleženo 800 godina od uspostavljaja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Svi mi - srećni što vas je Bog tokom istorije toliko obogaćivao, svim članovima Vaše crkve želimo da budete nadahnuće i moć stanovnicima naše zemlje i čitavog regiona", naveo je Hočevar.

Božićno slavlje traje nekoliko dana, kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Ana Brnabić čestitala Božić po Gregorijanskom kalendaru

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima koji taj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.

Ona je u čestitki poželela da im Božić donese mnogo zdravlja, sreće, uspeha i napretka na svim životnim poljima.

"Na Božić se, uz naše najdraže, podsećamo vrednosti koje nas vode kroz život – tolerancija, ljubav i velikodušnost. Sveštenstvu, monaštvu i vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik Hristovog rođenja slave po Gregorijanskom kalendaru, želim da praznične dane provedu u miru i radosti", navela je Ana Brnabić, a prenela Vlada Srbije.

Zorana Mihajlović čestitala Božić po Gregorijanskom kalendaru

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji praznik slave po Gregorijanskom kalendaru Badnji dan i nastupajući Božić, poželevši im dobro zdravlje i blagostanje.

"Povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika – dana Hristovog rođenja, Vama i svim vernicima upućujem srdačne čestitke", navela je Zorana Mihjalović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je svima koji slave poželela da Badnje veče i sutrašnji Božić provedu u ljubavi i zdravlju, okruženi bližnjima.

"Neka nam svima ovaj radostan dan donese mir i slogu i neka nas podseti na lepotu zajedništva i međusobnog poštovanja", kazala je ona, a preneo njen kabinet.

Dačić čestitao Božić po Gregorijanskom kalendaru

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, velikodostojnicima Rimokatoličke crkve i svim građanima koji taj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru, uz želju da ga proslave u radosti i sa verom u bolju budućnost svih.

"U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u svoje lično ime čestitam Vam praznik rođenja Hristovog sa željom da ga proslavite u radosti, blagostanju, ljubavi i slozi u krugu svojih najdražih.

Želim da nam svima ovaj praznik rođenja i radosti da veru u zajedništvo, solidarnost i uzajamno uvažavanje, i pokaže put iskrenog praštanja i poštovanja", naveo je on.

Dačić je izrazio uverenje da će praznični duh svima dati snagu da se suoče sa izazovima i istraju u gradnji bolje i sigurnije budućnosti za sve.

Maja Gojković čestitala Božić po gregorijanskom kalendaru

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković čestitatala je danas Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.Ona je svima koji slave poželela da Božić ispuni njihove domove radošću i slogom, podseti na značaj solidarnosti i pokaže put iskrenog praštanja i poštovanja.

"Želim vam da praznik proslavite u miru, okruženi svojim najmilijim", navela je Maja Gojković u čestitki.

Nela Kuburović čestitala Božić po gregorijanskom kalendaru

Ministarka pravde Nela Kuburović čestitala je danas beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji Božić obeležavaju po gregorijanskom kalendaru, predstojeće božićne i novogodišnje praznike, uz želju da ih provedu u radosti i miru.

"Želim da nas vera u Boga, mir i dobra volja među ljudima vode u osećanja radosti i pomirenja i neka osvetle u nama puteve kajanja i praštanja", navela je Nela Kuburović u čestitki.

na je poželela da Božićni dani podstaknu međusobno razumevanje, ljubav i poštovanje.

"Vama, sveštenstvu i vernicima srdačno čestitam Božić i Novu 2019. godinu", navela je Nela Kuburović.

LDP čestitala Božić po Gregorijanskom kalendaru

Liberalno-demokratska stranka (LDP) čestitala je danas Božić svim hrišćanima koji ga proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru uz želju da dani praznika budu prožeti srećom i ljubavlju.

"Neka Božić unese toplinu i radost u vaš porodični dom i donese razumevanje, poverenje, toleranciju i međusobno poštovanje", naveo je LDP u čestitki.

LDP je poželeo da svi zajedno u miru i dobrom zdravlju učine sve što je u moguće kako bi od Srbije napravili bolje mesto za život, a mi živeli bolje i humanije.

"Srećan Božić", poručio je LDP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Božić po gregorijanskom kalendaru

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 08:57

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.