Šta znači Dačićevo ovako više neće moći?

Izvor: B92, 02.Sep.2016, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači Dačićevo "ovako više neće moći"?

Ovih dana u središtu pažnje, umesto priče o tri milijarde bespovratne pomoći Srbiji, smetnje na vezi između Beograda i Brisela.

Na jednom mestu našli su se evropski ambasador u Srbiji i ministarka zadužena za evrointegracije, pa je to bila prilika da se od njih zatraži odgovor na pitanje šta znači poruka Ivice Dačića da Srbija i Evropa ovako više neće moći.

15 godina partnerstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije i Srbije, jedni pored drugih predstavnici Vlade i evropske administracije.

Dok se čekao odgovor evropskih zvaničnika, Majkl Davenport nije odgovarao na novinarska pitanja. Posle odgovora predsednika Evropske komisije ponavlja da Brisel želi dobru saradnju u regionu.

“Svi moraju da rade na poboljšanju tih bilateranih odnosa, zbog toga što neće doći do rešenja još postojećih tih bilateralnih problema bez poboljšanja bilaternih odnosa“, rekao je Davenport.

Na oštru reakciju na Junkerovo pismo, diplomatski odgovor šefa misije.

“Mi vrlo tesno sarađujemo sa Vladom Srbije već sam bio u prilici da se vidim sa novim ministima ne sa svim. Sa većinom novih ministara. Mislim da će nova Vlada biti veoma posvećena, enegična što se tiče zadataka. Stalno sam na vezi sa članovima Vlade bio sam juče kod Kneževića, kod gospođe Brnabić“, dodao je Davenport.

Beograd ne odustaje od puta ka Evropskoj unije, kaže ministarka za evrointegracije.

“Imamo jasan cilj da ne vodimo politiku od danas do sutra da je u pitanju jedna planirana streteška ozljna razvojna politika Srbije“, rekla je Jadranka Joksimović.

Ipak, od ministarke nismo mogli da dobijemo odgovore na pitanje da li je saglasna sa stavovima njenih kolega iz Nemanjine 11 i da li su odnosi Unije i Srbije uzdrmani.

Stav stručne javnosti je da je i Evropa na hrvatsko-srpski problem mogla i oštrije da reaguje. Zbog dugog puta broj evroskeptika se povećava.

“Tolike godine da budemo blizu a da nismo blizu malo je too much da nervira jedan broj naših ljudi i sad traže alternativu i naravno neki ministri grade na tome svoju političku poziciju“, rekao je Mihajlo Crnobrnja iz Evropskog pokreta.

Problem na tom budućem putu Srbije, osim unutrašnjih reformi, jeste i činjenica što je Evropa sada više zauzeta svojim unutrašnjim problemima, od problema migranata do izlaska Velike Britanije, pa proširenje više nije prioritet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.