Izvor: Politika, 25.Apr.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve može Amerikanac u OEBS-u, a ne može Dačić

Drugi čovek misije OEBS-a, američki diplomata Majkl Ujehara pokazao je da je moćniji od predsedavajućeg te organizacije i šefa srpske diplomatije

Ako je srpski ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-a u ovoj godini Ivica Dačić mislio da će glavni front njegove diplomatske borbe biti ukrajinsko ratište, Amerikanac Majkl Ujehara, vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji, na vrlo grub način ga je razuverio. Ujehara je razljutio Dačića jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je izdao saopštenje kojim kritikuje srpske vlasti zbog odnosa prema ombudsmanu, i to samo dan nakon što je u Ministarstvu spoljnih poslova govorio o svemu osim o Saši Jankoviću. Dačić je rekao: Šta, daće saopštenje Misija kad šef Misije ode na odmor! Šta, da se ne bi zamerao vlastima?! Šta!?

Dačić, međutim, nije zatražio objašnjenje Ujehare za ovakvo ponašanje već je najavio da će zatrražiti sastanak sa prvim čovekom misije OEBS-a u Beogradu Švajcarcem Peterom Burkhartom sledeće nedelje, čim se ovaj vrati sa šestodnevnog odsustva.

Juče u OEBS-u nisu bili raspoloženi da daju bilo kakva objašnjenja za Ujeharin postupak, a nisu želeli ni da pojasne procedure OEBS-a, pa smo tako ostali uskraćeni za odgovore na pitanja da li je i u kojoj meri misija ove organizacije u nekoj zemlji samostalna u svom radu, da li ima obavezu da se pre izlaženja sa nekim stavom konsultuje sa bilo kim, te u kakvom je odnosu misija sa čelnim čovekom organizacije. A trenutno je to srpski ministar spoljnih poslova.

U krugovima bliskim OEBS-u nezvanično kažu da procedure ove organizacije ne predviđaju da svako saopštenje mora da odobri predsedavajući OEBS-a jer bi to praktično bilo nemoguće. Ali, kako napominju, postoji „džentlmenski sporazum” da se sa tako osetljivim saopštenjima upozna predsedavajući. U dokumentima OEBS-a stoji da se „politička odgovornost za rad OEBS-a nalazi u rukama predsedavajućeg Organizacije – ministra inostranih poslova zemlje koja predsedava Organizaciji”.

Dačić je i najavljujući poziv Burkhartu pojasnio da „misije za svoj rad odgovaraju Stalnom savetu i predsedavajućem” i da stavove OEBS-a utvrđuje Stalni savet.

Sličan problem sa OEBS-om, srpske vlasti imale su i kada je  predstavnica te organizacije za slobodu medija Dunja Mijatović optužila vlast u Beogradu za blokiranje internet stranica i onlajn sadržaja tokom poplava. Zbog ovih optužbi premijer Aleksandar Vučić je tražio izvinjenje jer su, kako je rekao, netačne.

Da Beogradu neće biti nimalo lako tokom predsedavanja OEBS-u bilo je jasno još prvog dana po preuzimanju te dužnosti, sredinom januara ove godine u Beču. Već na prvom sastanku Stalnog saveta američki ambasador pri OEBS-u Danijel Baer zatražio je da se Kosovo primi u organizaciju.

Niko nema dileme da je „američki faktor” u OEBS-u odlučujući, kao uostalom i u svim drugim međunarodnim organizacijama i misijama. Amerikanac nikada nije bio na čelu misije OEBS-a u Srbiji, ali nikada drugi čovek misije, kao što je to slučaj i sada, nije bio niko drugi do Amerikanac. Gotovo identična situaciju je i sa misijama na Kosovu i u BiH.

Podsećanja radi, misiju u Srbiji, od njenog osnivanja 2001. godine, predvodila su dva Italijana, Stefano Sanino i Mauricio Masari, Norvežanin Hans Ola Urstad, zatim Grk Dimitrios Kypreos koga je nasledio sadašnji šef misije švajcarski diplomata Peter Burkhart.

Istovremeno, Amerikanci su bili večiti „drugi”. Kao vršioci dužnosti šefa misije ili zamenici u Beogradu su se smenjivali visoki činovnici iz Stejt departmenta poput Tomasa Mura, Entonija Pahigijana i Pole Tide, te aktuelnog Majkla Ujehara čija je supruga američka ambasadorka u Crnoj Gori.

Ni na Kosovu Amerikanci nikada nisu bili formalno „broj jedan”. Tako su na čelu Unmika bili Francuz Bernard Kušner, Nemci Mihael Štajner i Joakim Riker, Finac Hari Holkeri, Danac Soren Jesen Petersen, Italijan Lamberto Canijeri i Avganistanac Farid Zarif, dok su njihovi zamenici po pravilu svi do jednog bili Amerikanci, visoki činovnici Stejt departmenta – Čarl Brejšo, Stiven Šuk, Lorens Rosin, Robert Sorenson i aktuelna zamenica   Dženifer Braš koja je u srpskoj javnosti ostala upamćena po izveštaju koji je 2009. godine poslala iz Beograda u Vašington, a koji je objavio „Vikiliks”, u kome je članove Srpske napredne stranke nazvala „avetima”, a Vojislava Koštunicu „srpskim Nosferatuom”, dok je Srbiji pripisala „nezasit apetit za dramom i tolerisanjem haosa”.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.