Srbija osuđuje prijem Kosova u MOK

Izvor: B92, 09.Dec.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija osuđuje prijem Kosova u MOK

Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, kaže Ivica Dačić.

"Takvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom", navodi se u izjavi srpskog šefa diplomatije.

Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od međunarodne zajednice u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << celini. Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN, dodaje se u izjavi.

"Taj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a Međunarodni olimpijski komitet, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra", rekao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da Međunarodni olimpijski komitet ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke o kojim postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela.

Međunarodni olimpijski komitet danas je odobrio punopravno članstvo Kosova na zasedanju u Monaku, posle uslovnog članstva datog krajem oktobra.

To znači da će Kosovo moći da učestvuje kao nezavisna država na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, kao i na prvim Evropskim igrama koje se održavaju iduće godine u azerbejdžanskom Bakuu.

Olimpijski komitet Srbije u oktobru je "najoštrije osudio" odluku MOK-a.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.