Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 16:19

Reagovanje srpskih zvaničnika na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik Skupštine Ivica Dačić ocenili su da je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da Rezolucija o Srebrenici nije protiv Srba i Srbije – licemerno.
Nikola Selaković izjavio je da je "iznenađen licemernim i ciničnim tonom saopštenja Ministarstva spoljnih, odnosno vanjskih, poslova Crne Gore, u kojem se izražava čuđenje zbog reakcije srpske javnosti na donošenje Rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Skupštine Crne Gore o Srebrenici, 17. juna ove godine". 
"Smatram da je neumesno u istom saopštenju pozivati se na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznositi odbranu dokumenta čija se zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima", poručio je Selaković, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Selaković smatra da su "pridike crnogorskog ministarstva na račun srpskih medija i predstavnika vlasti, zbog toga što su raskrinkali prave namere donosilaca Rezolucije o Srebrenici i što sadržaj tog dokumenta prirodno ne doživljavaju kao 'pruženu ruku prijateljstva', već kao plod ozbiljne političke hipokrizije, i nemaju nikakve veze se Srbijom, već samo sa unutrašnjim problemima Crne Gore, u koje se Srbija nije mešala niti će se mešati".
"I ovom prilikom moram da najodlučnije odbacim i osudim fraziranje pojedinih crnogorskih političara o navodnim mešanjima Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, jer nije Srbija priznala recimo Boku kao nezavisnu državu, ali je zato zvanična Crna Gora priznala jednostrano proglašenu secesiju Prištine u liku tzv. republike Kosovo, odnosno podržala najdirektniji atak na suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije", poručio je ministar u pisanoj izjavi.
Naveo je da "nije Srbija donosila rezolucije o Crnoj Gori i seirila kada su građane Crne Gore neki stigmatizovali zbog ratnih operacija u Konavlima, ili kada su neki crnogorski nacionalni spev 'Gorski vijenac' opisivali kao apologiju zločina nad muslimanima".
"Pa isti taj Haški tribunal na čije se presude poziva crnogorski parlament je u procesu protiv Radovana Karadžića 'Gorski vijenac' tumačio kao ideološku osnovu zločina nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini tokom rata 90-ih", naveo je šef srpske diplomatije.
Dodao je da "nije Srbija, za razliku od Crne Gore, slala svoje predstavnike na manifestacije kojima se glorifikuje ubijanje i proterivanje Crnogoraca, a Podgorica je imala svog predstavnika u Kninu na proslavi događaja koji je nesumnjivo najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata".
"Ali šta je to što crnogorsko Ministarstvo spoljnih (vanjskih) poslova zamera Srbiji? Zamera joj na pisanju tabloidnih medija o Crnoj Gori, a tamošnji mediji, bez razlike da li su tabloidni ili netabloidni, optuživali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića ni manje ni više nego za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, koji se sastojao u tome što je rekao da nije znao da crnogorski premijer dolazi u Beograd na dogovor sa patrijarhom srpskim, do koga nije ni došlo", naveo je Selaković.
Ističe da "zaklanjanje Ministarstva spoljnih (vanjskih) poslova Crne Gore iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine je apsurdno, jer crnogorski parlament nije personalizovao svoju osudu događaja u Srebrenici, čime je, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod".
"Sve reči o bratstvu i prijateljstvu, o istorijskoj bliskosti i savezništvima, koje navodi Ministarstvo spoljnih (vanjskih) poslova Crne Gore gube na značaju kada se suoče sa konkretnim delima, a pobrojao sam samo neka od njih", naveo je Selaković.
Zaključio je da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čije je čelu, "nastojati da svakom svojom izjavom i delom doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa, jačanju ugleda Srbije i voditi brigu o pripadnicima srpskog naroda, gde god da žive, ali nije niti će biti džak za udaranje i nema i nepomična meta za upućivanje neosnovanih i neodrživih kritika na račun Republike Srbije i pripadnika srpskog naroda". 
Dačić: I ova vlast u Crnoj Gori dogovorena kod mitropolita Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je licemernim saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, u kojem se naziva anahronim njegov poziv mitropolitu Joanikiju da reaguje, jer je, kaže Dačić, vlast u Crnoj Gori dogovorena na sastanku kod mitropolita Amfilohija.
"Kako to nije mešanje crkve u političke stvari?", upitao je Dačić i dodao da ga ne interesuje smena Zdravka Krivokapića, već smatra da svi treba da se dogovore i rade u interesu crnogorskog i srpskog naroda i time ne pogaze obećanje građanima.
Dačić je primetio da iz Crne Gore dolaze besmislene izjave i napadi poput onih da se, kako kaže, mešao u unutrašnje stvari Crne Gore time što je kazao da je Rezolucija o Srebrenici uperena protiv srpskog naroda, zato što je doneta ničim izazvana.
Bile su, kaže Dačić, i izjave da se Srbija mešala u izbore, da je navijala za predstavnike onih koji su bili protiv Mila Đukanovića.
"Sada dobijamo od strane predstavnika vlasti koje su rušile Mila Đukanovića gotovo slične optužbe. Čini mi se da nisu promenili čak ni one što pišu saopštenja u ime ministarstva", rekao je Dačić Tanjugu.
Dačić objašnjava da je juče pozvao mitropolita Joanikija da se, imajući u vidu odgovornost mitropolije za predlaganje nosioca liste na izborima, pozabavi situacijom u vladajućoj koaliciji zato što su oni pobedili na talasu litija.
"Na intervenciju pokojnog mitropolita Amfilohija, Krivokapić je postavljen za nosioca liste. Na osnovu toga su pobedili na izborima. Sada Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore kaže da je moj poziv da se uključi mitropolit anahron, da je to poziv na rušenje sistema, a šta su do pre nekoliko meseci radili kod Amfilohija", upitao je Dačić.
Kaže da bi voleo "kada bi mitropolit Amfilohije mogao da pogleda šta se dešava".
"Ne pravim Crnoj Gori nikakve probleme, mene Crna Gora i njihova unutrašnja politika ne intresuje. Ja samo kažem dalje ruke od Srbije, vi se mešate u naše unutrašnje poslove, zato što ste priznali Kosovo, zato što donosite rezolucije koje su uperene protiv srpskih interesa", poručio je Dačić.
Dodaje da su Srbi i Crnogorci prijateljski i bratski narod, te da je pozvao i sve partnere iz Crne Gore da dođu u posetu, ali je i poručio da nikome neće dozvoliti da se u ime toga meša u unutrašnje stvari Srbije, a da pri tome optužuje Srbiju da se ona meša u unutrašnje stvari Crne Gore.
Vulin: Ako je Crnoj Gori do boljih odnosa sa Srbijom, neka bar sama odluči da poštuje mišljenje svojih građana srpske nacionalnosti
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da "priznati lažnu državu Kosovo, a držati lekcije Srbiji o mešanju u unutrašnje poslove Crne Gore, može samo onaj ko je došao na vlast na talasu srpskog otpora, a posle izglasao rezoluciju o Srebrenici koja srpski narod osuđuje za genocid".
"Ako je Crnoj Gori do boljih odnosa sa Srbijom, neka bar sama odluči da poštuje mišljenje svojih građana srpske nacionalnosti i neka ih ne tera da priznaju genocid koga nema. A, ako i to ne može ili ne sme sama da odluči, neka Crna Gora potpiše sporazum sa SPC, mitropolit Amfilohije je bar toliko zadužio i Bečića i Krivokapića ili se i taj dug vraća samo sa odobrenjem EU, kao i kineski kredit za auto-put", naveo je Vulin reagujući na zvanično saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore u kome se brani donošenje rezolucije o Srebrenici izglasane u crnogorskom parlamentu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković i Dačić: Licemerno saopštenje crnogorskog ministarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik Skupštine Ivica Dačić ocenili su da je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da Rezolucija o Srebrenici nije protiv Srba i Srbije, licemerno...Nikola Selaković izjavio je da je "iznenađen licemernim i ciničnim tonomsaopštenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.