Šansa za nas, Bolton mi je direktno rekao da znaju da je problem u Prištini VIDEO

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šansa za nas, Bolton mi je direktno rekao da znaju da je problem u Prištini" VIDEO

Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju.

''U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas'', rekao je Dačić gostujući na TV Prvoj.

Na pitanje da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istekne predsednički mandat, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije.

Ocenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

''Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini, na šta Trampova administracija gleda kao na 'bal vampira', kazao je šef srpske diplomatije i naglasio da Srbija treba to da iskoristi i da uči od drugih, pre svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD.

''U SAD se svi bore za nečije glasove. Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, šta mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije'', rekao je Dačić.

Upitan o prepirkama i razmeni teških reči između novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i budućeg američkog ambasadora koji je rekao da je ''svestan malignog uticaja Rusije u Srbiji'', ministar je rekao da je Srbija svesna koliko je teško rešavanje pitanja KiM, da ne želi nikog da iritira niti da se svađa ni sa Zapadom ni sa Istokom.

Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsetivši da je Beograd ponudio da se dođe do kompromisa o KiM.

''Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nisu hteli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča'', kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić o Trampu, izborima i "balu vampira": Prištini ne odgovara stav SAD, to je šansa za Srbiju

Izvor: Blic, 15.Avg.2019

Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.