SVOJEVRSNI PRESEDAN Dačić: U Helsinki je pozvana TERITORIJA

Izvor: Press, 30.Avg.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SVOJEVRSNI PRESEDAN" Dačić: U Helsinki je pozvana TERITORIJA

Ministar spoljnih poslova Iviča Dačić kritikovao je danas u Helsinkiju promenu formata u kome je sastanak šefova diplomatija članica EU i kandidata sazvan, navodeći da je veštački i da je učinjen presedan, jer je po prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Foto:Blic
- Nije nam jasno zašto je uobičajeni format za ove sastanke ovog puta promenjen. Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata - rekao je Dačić na sastanku u Helsinkiju.
Kako je istakao, kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma su jasni i njegovo sticanje je zasluženo postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

U tom smislu je format u kome je današnji sastanak sazvan - veštački, "jer nije baziran na tim kriterijumima, i predstavlja svojevrsni presedan".
- Po prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo visoke predstavnice ali, svejedno, moramo da ukažemo na neprinicipijelnost - poručio je šef srpske diplomatije.
 



"Resetovanje regionalne dinamike"
Ako je, kaže, sa druge strane, svrha sastanka podsticanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, odnosno "resetovanje regionalne dinamike" kako je, dodaje, u pozivu za sastanak i navedeno, nejasno je kako ovaj sastanak može doprineti podsticanju regionalne saradnje, kada je svim učesnicima jasno da u ovom trenutku glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.
Dačić je istakao da se Srbiji zamera da je aktivna na međunarodnom planu što je, u stvari, sasvim legitimno, ali ono što Priština radi nije legalno.
- Razlika je ogromna - podvukao je Dačić.
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Ivica Dačić u Helsinkiju

U tom smislu, istakao je da neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, flagrantno kršenje CEFTA, pokušaj pravljenja vojske protivno Rezoluciji SB UN 1244, pokušaji prekrajanja istorijskih činjenica i zloupotreba kulturnog nasledja, ograničavanje slobode kretanja zvaničnicima i građanima iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji - nikako ne mogu predstavljati korake u pravcu podsticanja regionalne saradnje.
- Više je nego jasno da za Srbiju sva pitanja koja su predmet dijaloga sa Prištinom, koji se vodi pod okriljem EU, ne mogu biti predmet regionalne saradnje pre postizanja rešenja u okviru dijaloga. Regionalna saradnja ne može biti zamena za dijalog - poručio je Dačić.
EU je prioritet Srbije
Dačić je istakao da je poznato da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i da je, pored Srbije, čitavom regionu mesto u EU, "jer bez uključivanja Zapadnog Balkana, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun".

Podsetio je da je jasnu poruku, upravo na tim, linijama, nedavno poslala i nemačka kancelarka Angela Merkel, te da je važno da pitanje proširenja ostane visoko na agendi EU i novog sastava evropskih institucija.
Takođe, poručio je da istorijski revizionizam nigde, a pogotovo na našim ranjivim prostorima, nikako ne pomaže.
- Istorija nas, nadam se, uči da ne pravimo iste greške. Zato je to još jedna od prepreka koje treba prevazići u preoblikovanju regionalne saradnje - dodao je Dačić.
Foto: Profimedia
Sve dok saradnja bude podređena isključivo želji pojedinih da se nametnu kao potpuno jednaki, oduzimajući mogućnosti unapredjenja regiona i dovodeći u pitanje čak i njegovu stabilnost, nećemo moći da se nadamo napretku, poručio je on.

Kako je rekao, pred nama su brojne šanse za saradnju, na koju smo pristali zato što je to u interesu građana.
- Umesto pokušaja prikazivanja svih u regionu kao ravnopravnih država, kršenja obaveza i kočenja saradnje u oblastima u kojima je moguća i umesto stavljanja jednostranih interesa i nerealnih ambicija ispred regiona i napretka, potreban nam je odgovaran, posvećen i, pre svega, realan pristup svih učesnika. Jedino tada ćemo moći da pričamo o - resetovanju dinamike u regionu - zaključio je Dačić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.