SAD podsetile Srbiju na sankcije zbog saradnje sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podsetile Srbiju na sankcije zbog saradnje sa Rusijom

Specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta Tomas Zarzecki je podsetio prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića na pravila kako Vašington nameće sankcije trećim zemljama zbog saradnje sa ruskim odbrambenim strukturama, saopštilo je srpsko ministarstvo. Zakon o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA) usvojen je 2017. godine i predviđa sankcije protiv Rusije, Irana i Severne Koreje, kao i protiv trećih zemalja koje s njima obavljaju vojno-tehničku saradnju. Vašington je na ovo više puta podsetio čak i na svoje strateške partnere, prenose RIA Novosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem oktobra na vežbi „Slavenski štit“ potvrdio da je Beograd naručio jedan PVO sistem „Pancir S“ u Rusiji i naglasio želju Srbije da ima i PVO sistem S-400. Ranije su srpske vlasti kupile sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35 u Ruskoj Federaciji, a takođe su dobile šest lovaca MiG-29 i 10 oklopnih transportera BRDM-2MS u okviru vojne i tehničke pomoći.  "Svrha posete Tomasa Zarzeckog je upoznavanje nadležnih organa Republike Srbije sa najvažnijim elementima" Zakona o suzbijanju američkih protivnika sankcijama ", a naročito člana 231. koji se odnosi na mogućnost izricanja američkih sankcija pojedincima i pravnim licima koja sarađuju sa obaveštajnim i bezbednosnim sektorom Ruske Federacije. Pre Srbije, Zarecki je po tom pitanju posetio još 60 država", saopštilo je srpsko ministarstvo spoljnih poslova. „Tokom prijema sa ministrom Dačićem, a nakon toga, u razgovoru sa ekspertima Ministarstva spoljnih poslova, primećena je važnost veoma dobre saradnje Srbije i SAD, posebno u oblastima u kojima postoji obostrani interes“, saopšteno je iz ministarstva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da "građani Srbije ne treba da brinu o pretpostavkama o mogućnosti da SAD uvedu sankcije", jer su takve odluke duge i "važe za pravne i fizičke osobe, a ne za narod u celini". Podsetimo, ranije je predstavnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metju Palmer zapretio Srbiji  sankcijama, saopštivši da su "SAD zabrinute zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i ukoliko zvanični Beograd reši da je kupi to bi bio rizik da mu se uvedu posebne sankcije".
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Šešelj: Zalažemo se da Srbija uđe u državnu zajednicu Rusije i Belorusije

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2019

Usvajanje Individualnog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO-a i poseta delegacije američkog Stejt departmenta radi objašnjenja sankcione politike protiv Rusije rezultat su pokušaja Beograda da „sedi na dve stolice“, rekao je za RIA Novosti Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke (SRS). Ministarstvo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.