Reagovanja povodom  blokade zgrade Predsedništva

Izvor: RTS, 17.Mar.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja povodom blokade zgrade Predsedništva

Povodom današnje blokade zgrade Predsedništva reagovali su predsednica Skupštine Maja Gojković, ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Nela Kuburović. Osude i iz Srpske liste.
Predsednica Skupštine Srbije Maje Gojković najoštrije je osudila nasilje.

"Fašističkim metodama, napadom na medije i legitimne institucije, žele da izazovu haos na ulicama, a takvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << eskalaciji pribegavaju očigledno svesni da gube podršku i onih građana koji su učestvovali u protestima", saopštila je Gojkovićeva.
Predsednica Skupštine pozvala je sve nadležne organe da procesuiraju i u skladu sa zakonom sankcionišu sve one koji su napali pripadnike MUP-a i sprovodili nasilje i tokom upada na RTS i ispred Predsedništva Srbije
Lider SPS-a i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da su nasilni upad u RTS, napadi na policiju, pokušaj blokade zgrade Predsedništva Srbije, pokazatelj da Savez za Srbiju nasiljem pokušava nadomestiti nedostatak političkih ideja i narodne podrške.
Dačić je za Tanjug rekao da je žalosno što na dan obeležavanja 15 godina od pogroma Srba na KiM umesto da ceo svet vidi jedinstvenu srpsku osudu zločina za koje niko nikad nije odgovarao, Savez za Srbiju priređuje slike nasilja iz Srbije.
"Vučić je dobio više od dva miliona glasova na predsedničkim izborima i da li iko ozbiljan zaista misli da će ga srušiti hiljadu ljudi na ulici ili nasilnim upadom u državne institucije. Znaju njihove vođe da nema ništa od toga, ali treba stvoriti sliku o političkoj nestabilnosti u Srbiji", rekao je Dačić.
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, rekla je povodom današnje blokade zgrade Predsedništva, da je Srbija demokratska zemlja u kojoj se na vlast dolazi na izborima, a ne rušenjem institucija na ulici.
Dodaje da je sigurna da "niko u Srbiji ne želi da se 17. mart, kojeg se sećamo po albanskom pogromu nad Srbima na Kosovu 2004, pamti i kao dan kada je Srbin udario na Srbina".
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je da je u sinoćnim događajima oko i u RTS-u, kao i na ulicama Beograda danas, cela Srbija mogla da vidi siledžijsko ponašanje opozicionih lidera i njihovih pristalica, koji su nasilnim putem hteli da ruše pravni poredak naše države.
"Nadležni državni organi moraju momentalno i bez izuzetka da reaguju na ovakve i slične pojave kada pojedinci bez ikakvog legitimiteta i podrške građana Srbije pokušavaju na vulgaran i siledžijski način da ugroze pravni poredak naše države", rekao je Lončar za Tanjug.
Članica Predsedništva SNS-a Nela Kuburović kaže da je današnja opsada zgrade Predsedništva Srbije u kojoj su učestvovali Boško Obradović, Dragan Đilas, Borko Stefanović i ostale pristalice SZS, nezapamćen teror nad demokratijom, institucijama i građanima.
Kuburovićeva ih je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu upitala da li su ih na fakultetima i sveučilištima čijim diplomama mašu učili da upadaju, ruše i uništavaju tuđu imovinu i drzavne institucije.
Predsednik vojvođanske vlade i visoki zvaničnik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović osudio je sinoćnje i današnje nasilničko ponašanje, blokiranje institucija i izazivanje nasilja u Beogradu, Boška Obradovića, Dragana Đilasa i drugih predstavnika opozicije.
"Motorne testere i vešala simboli su programa i ciljeva stranaka i pojedinaca koji su svojim delovanjem u bliskoj prošlosti naneli mnogo štete našoj zemlji. Njihovo političko delovanje sinonim je za plačkašku privatizaciju, služenje tuđim interesima i u novije vreme nasilje i mržnju prema Aleksandru Vučiću", naveo je Mirović u saopštenju za javnost.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić osudio je okupljanje i pravljenje obruča oko zgrade Predsedništva Srbije, pretnje opozicije predsedniku Srbije koji je u tom trenutku bio u zgradi, napad na pripadnike MUP-a, koji su radili svoj posao, kao i okupljanje demonstranata ispred policijske stanice "29. novembar".
"Napad na predsednika (Aleksandra) Vučića predstavlja direktni napad na demokratski poredak Republike Srbije, kao i pokušaj da se nasilnim putem prekraja i poništva izborna volja građana, što je nedopustivo u blio kojoj državi Evrope i sveta", istakao je Radojičić u saopštenju za javnost.
Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević ocenio je da ono što se dešavalo sinoć i danas na ulicama Beograda ni "najveći neprijatelj Srbije, u najlepšim snovima nije mogao da zamisli".
Beogradski odbor SNS-a pružio je podršku Aleksandru Vučiću.  
Simić: Spontano okupljanje u Mitrovici 
U Kosovskoj Mitrovici, povodom nereda u Beogradu tokom današnjih demonstracija dela opozicije, Mitrovčani su se spontano okupili, spremni da krenu u glavni grad, kako bi, kako kaže potpredsednik Srpske liste Igor Simić, ukoliko je potrebno branili državne institucije. 
"Na današnji dan kada srpski narod na Kosovu i Metohiji obeležava 15 godina od stradanja u pogromu albanskih ekstremista 2004. godine uništavajući sve srpsko pred sobom, danas, i sinoć, imali smo prilike da vidimo da petokolonaši u Beogradu pokušavaju da unište institucije Srbije i pokušavaju da okupiraju legitimnu i legalnu vlast, da preotmu vlast od naroda zarad sopstvenih džepova i sopstvenih interesa", rekao je Simić 
On dodaje da Srbi sa Kosova i Metohije već 20 godina znaju kako se brane i štite institucije Republike Srbije i Srbija i ističe da su spremni da Srbiju brane i u Beogradu ako je potrebno.
Milena Ivanović, udovica Olivera Ivanovića, osudila je pripadnike dela opozicije zato što su na današnji dan, 15. godišnjicu pogroma nad Srbima na Kosovu, pravili nerede u Beogradu, umesto da su odali počast žrtvama sa Kosova i Metohije.
"Dok smo mi minutom ćutanja odavali počast kosmetskim žrtvama, vi ste urlali ispred Predsedništva. Danas je 17. mart!!! Sram vas bilo, neljudi", napisala je Milena Ivanović na Tviteru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.