Ranjeni policajac izuzetno kritično

Izvor: B92, 21.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjeni policajac izuzetno kritično

Beograd -- Stanje policajca koji je pogođen metkom u glavu prilikom pljačke banke u naselju Karaburma je izuzetno kritično, kažu iz Kliničkog centra.

Međutim, nešto ranije danas list "Pres" je objavio da je policajac Slobodan Cvetić preminuo, ali B92 u tom trenutku nije dobila službenu potvrdu te informacije. Kako smo nešto kasnije nezvanično saznali, ranjeni policajac klinički je mrtav, ali je i dalje priključen na aparate.

Drugi policajac, koji je ranjen prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pljačke banke, Milorad Filipović, je u stabilnom stanju i nije u životnoj opasnosti, dok je građanin Bojan Gajić, koji je pozvao policiju, operisan i ima teške povrede vrata i oka i njegov život nije u opasnosti.

Podsetimo, pljačka se dogodila u četvrtak u 14 i 30, kada su dvojica razbojnika ušla u Komercijalnu banku u prizemlju stambene zgrade na Karaburmi, u Ulici Marijane Gregoran. Oba pljačkaša su uhapšena.

Prema podacima Instituta za kriminološka istraživanja, u Srbiji se svake godine desi između dve i dve i po hiljade razbojništava. Napadač koji je hladnokrvno pucao na policajce i građanina ima 26 krivičnih dela sa samo 24 godine, a samo je tri puta osuđivan za ova krivična dela, od pljački do pokušaja ubistva.

Zbog toga je jutros, nakon obilaska povređenih policajaca, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zatražio oštrije kazne za napadače na policiju.

"Ovako zaista više ne ide, ljudi koji bi trebalo da su u zatvoru, nalaze se na slobodi i ugrožavaju živote drugih ljudi. Ovo nije pokušaj pljačke", kazao je Dačić.

Kako je moguće da višestruki prestupnik umesto u zatvoru bude na slobodi, pitanje je koje se otvori svaki put kada neko sa već debelim kriminalnim dosijeom ponovi krivično delo.

U Ministarstvu pravde objašnjavaju da je i sadašnja kaznena politika prilično oštra i da je ovakav slučaj deo nasleđa u kojem je pravosuđe loše funkcionisalo, pa je moralo doći do reforme.

Takođe, može se postaviti pitanje i kako sprečiti pljačku. Komercijalna banka, koja je bila meta pljačkaša, ima najsavremeniji bezbednosni sistem već pet godina. U banci kažu i da su preduzeli sve mere kako bi obezbedili klijente i zaposlene, ali da ne mogu da se odbrane od ovako surovih kriminalaca koji ne biraju sredstva da bi došli do novca.

Stručnjaci, međutim, navode da je najveći problem za bezbednost banaka upravo njihovo obezbeđivanje.

"Svako obezbeđenje da bi bilo preventivno, ono mora biti vidno obeleženo, ne nose vojska i policija džaba oružje i uniforme. Ako uniformisano lice nije ono koje čuva ekspozituru banke, vi mislite da je klijent. Lakše ćete se odlučiti tamo gde je nešto nebranjeno nego gde je branjeno. Ako je i odbrana koju prepoznajete tako slabašna, onda će ovi bahati momci da pokažu svoju sposobnost i spremnost", kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.