Dačić: Jasno je da Priština ne donosi odluke jednostrano

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jasno je da Priština ne donosi odluke jednostrano

Ponekad se čini da političari u Prištini donose jednostrane akte, ali posle svih analiza jasno je da oni te akte ne donose sami, već uz nečiju podršku, otvorenu ili prikrivenu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentarište koja je to velika evropska zemlja stala iza uvođenja taksi, o čemu je govorio predsednik Aleksandar Vučić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Da je predsednik hteo da tačno kaže koja je to zemlja on bi to rekao, bilo bi malo neodgovorno da ja to govorim u njegovo ime, ali mislim da nije potrebno mnogo asocijacija da se pogodi koja je to zemlja, s obzirom na to da je malo uticajnih zemalja u Evropi", rekao je Dačić u Ministarstvu spoljnih poslova nakon prijema Srba koji su stigli iz Vuhana.

Prema njegovim rečima, nisu svi zadovoljni pozicijom da se nešto pozitivno dešava, a što voditi do trajnog rešenja kosovskog pitanja, naročito, ističe, ako nisu saglasni s tim principima ponuđenih rešenja.

Upitan da li očekuje da će Priština uskoro ukinuti takse s obzirom na sve veći pritisak zapadnih sila, Dačić kaže da to "ni vidovnjaci ne mogu da kažu".

"Imajući u vidu ponašanje Prištine, razne izgovore koje traže, neke nove ideje koje imaju, sve je to apsolutno protivno svemu onome dokle smo stigli kada je reč o problemima KiM", rekao je Dačić.

Ukazao je i da predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači traži da bilo koji posrednik ili predstavnik mora da se odnosi prema Kosovu kao prema suverenoj državi.

"Ja pitam Tačija: 'A koji se to predstavnik odnosio do sada prema Kosovu kao prema suverenoj državi?' Za EU, OEBS, Savet Evrope, UN, Kosovo nije nezavisna i suverena država i nijedan predstavnik tih organizacija ne može da se ponaša tako", podvukao je Dačić.

Priština će nastaviti sa jednostranim potezima

Dačić smatra da će Aljbin Kurti nastaviti sa jednostranim potezima, kao i njegovi prethodnici, i da neće voditi ka pronalaženju kompromisnog rešenja za kosovsko pitanje.

On je za TV Prva naveo da obavezno služenje vojnog roka, koje je Kurti najavio, nije u skladu sa Rezolucijom 1244, ali da je prištinska vlast odavno prekršila odredbe te Rezolucije.

"Čak su i međunarodni faktori izrazili neslaganje o formiranju vojske, ali nisu poništili tu odluku. Biće potrebno dosta vremena da se sagledaju prave namere Kurtija i kakva je namera onoga što je pičao u predizbornoj kampanji i kada je došao na vlast", naglasio je Dačić.

Napominje da i na međunarodnom planu postoje države koje ne gledaju blagonaklono prema donošenju kompromisnog rešenja, kao što je Nemačka.

Šef srpske diplomatije navodi da predmet pregovora Beograda i Prištine ne mogu biti stvari koje predviđa Briselski sporazum, kao što je osnivanje Zajednice srpskih opština; to Priština treba da sprovede.

Navodi da se poslednjih godinu dana razni izaslanici Srbiji govore da treba da prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja.

"Kada dođe bilo ko sa strane ja kažem potpisali smo Briselski sporazum, vi ste garantovali, a nije formirana ZSO, uvedene su takse, a za to Priština nije imala nikakve sankcije. Sada kažete ako se ukinu takse Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja", navodi Dačić.

Podseća da je Srbija u priču o povlačenju priznanja krenula kada je 113 zemalja priznavalo Kosovo, a da je 17 zemalja povuklo priznanje, tako da Priština nema većinu da bi mogli nešto da urade u Generalnoj skupštini UN.

To što nema dijaloga Beograda i Prištine odražava se na evropski put Srbije i na dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Upitan o čemu Beograd može da pregovara sa Prištinom ako Hašim Tači u Briselu kaže da ko god bude imenovan za izaslanika za dijalom mora Kosova da tretira kao suverenu državu, Dačić je kratko odgovorio:

"Ko njega pita ko će da bude izaslanik. Do sada im se moglo da uvode takse, ali promenile su se stvari zato što u ovom trenutku njihova akcije na političkoj berzi ne stoje najbolje", rekao je on.

Napominje da izaslanici EU, OEBS, Saveta Evrope, UN, nemaju obavezu da se odnose prema Kosovu kao nezavisnoj državi.

Upitan kada može da se očekuje da će biti postignuto kompromisno rešenje Dačić je rekao da će biti kada se "Priština uhvati za uši i privede rešenju problema".

Na pitanje ko će Prištinu da uhvati za uši ministar je rekao da moraju one zemlje koje su nas do sada hvatale za uši prethodnih godina i decenija.

"Oni su smatrali da smo mi izvor problema, a sada im je jasno da je Priština izvor problema, da su to jednostrani potezi, da je Srbija spremna za traženje kompromisa", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.