Izvor: RTS, 22.Okt.2020, 08:03

Petković za RTS: Nije lako biti Srbin na KiM pogotovo južno od Ibra

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem KiM i da jednostranim potezima nigde ne možemo da dođemo.
Savet bezbednosti je ponovo duboko podeljen oko misije Ujedinjenih nacija na Kosmetu. Dok Zapad traži redefinisanje misije, Rusija se zalaže za opstanak Unmika u punom obimu. Taj zahtev izneo je i šef srpske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić, na sednici posvećenoj stanju na KiM.

Savet bezbednosti raspravljao je o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o stanju na Kosovu i Metohiji. Guteres je u izveštaju optužio Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da smo i dalje u mogućnosti da raspravljamo o izveštajima o situaciji i položaju srpskog naroda na KiM uz sve tendencije da se prorede ili ukinu. 
"Nakon 20 godina imamo priliku da govorimo i ukazujemo šta se dešava na KiM, da govorimo istinu o stradanju srpskog naroda u srcu Evrope, sada po prvi put u izveštaju generalnog sekretara UN možemo pročitati o kakvim opstrukcijama je reč po pitanju rada Specijalnog suda", ukazao je Petković.
Prema njegovim rečima, "taj sud za zločine tzv. OVK kao i tužilaštvo su po zakonima tzv. Kosova, ali van su prostira KiM":
"Dobro je da imamo prva privođenja, da se krenulo sa prvim suđenjima, sada očekujemo da se krene sa potvrđivanjem optužnica protiv Veseljija i Tačija, gde se govori o stradanju 100 lica koja su bili civili, nevini ljudi, stradali zbog toga što su nosili drugačije ime i prezime."
"Svaka srpska živa duša na KiM je pravi simbol slobode"  "Svaka srpska živa duša na KiM je pravi simbol slobode, i tako je poslednjih 20 godina, sa nardom na KiM borimo se za njihovu bezbednost i budućnost, nije lako danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji pogotovo južno od Ibra", istakao je Petković.
"Teško je, ali se borimo i trudimo da ukažemo na probleme, pogotovo kada je reč o etnički motivisanim incidentima i napadima, u prošloj godini je bilo preko 100 indicenata po izveštaju Stejt departmenta, brojim se da će i u ovoj godini brojka biti ista", rekao je direktor Kancelarije za KiM.
"Kad god imate agresivnu retoriku od albanskih političara imate pojačano delovanje albanskih eskremista protiv Srba, moramo da poradimo da se konačno stane sa svim napadima na Srbe, odgovornost je na Kforu, čiji je mandat, između ostalog, da brine o bezbednosti srpskog naroda na KiM", kaže Petković.
Kompromisno rešenje za kosovski problemNa sednici su bili različiti stavovi po pitanju Kosova i Metohije. Nema drugog rešenja za kosovski čvor osim da idemo u pravcu kompromisnog rešenja, rekao je Petković, dodajući da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i Metohije, jednostranim potezima nigde ne možemo da dođemo.
Prema njegovim rečima, to mora da shvati i Priština. 
Za poslednjih 12 godina, Priština nije ostvarila cilj, kaže Petković, ističući da mora biti iskrene želje da se u dijalogu dođe do konačnog rešenja, gde niko neće biti ponižen, već gde će dve strane podjednako dobiti ili izgubiti.
"Jesmo za mir, mini-šengen, ali da neko kaže da nećemo formirati Zajednicu srpskih opština - da neće imati izvršna ovlašćenja, na to nećemo pristati", istakao je Petković.
Poručio je Srbima na KiM da će se država boriti kao do sada za svaku srpsku kuću i njivu, da će nastaviti ekonosmka ulaganja u preko 349 projekata, a to je moguće samo ako je jaka Srbija. 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Bez Beograda nema rešenja kosovskog pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je jasno da bez Beograda i kompromisa nema rešenja kosovskog pitanja i istakao da je to pokazala i sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na KiM..."I to što smo juče na sednici Saveta bezbednosti UN mogli da vidimo različite...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.