Ivica Dačić izabran za predsednika Narodne skupštine Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 04:42

Ivica Dačić izabran za predsednika Narodne skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za predsednika republičkog parlamenta. Za njegov izbor, od 226 poslanika u sali, glasalo je 225, a protiv je bio jedan poslanik. Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Završio je Gimnaziju "Stevan Sremac" u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu prosečnom ocenom deset, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u njegovoj biografiji.

Od 1992. godine bio je narodni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, a od 2004. godine i u Skupštini Srbije.

Bio je ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije 2000.godine.

Bio je prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika Vlade i minstar unutrašnjih poslova od jula 2008. do jula 2012. godine.

Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine.

Od aprila 2014. godine do danas bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Tokom 2015. godine bio predsedavajući OEBS i domaćin konferencije OEBS održane u Beogradu.

Dobitnik je priznanja "Najevropljanin" za 2009. godinu, Ordena prijateljstva Ruske Federacije 2018. godine i priznanja Statueta "Kapetan Miša Anastasijević" 2018. godine.

Obavljao je funkciju predsednika KK Partizan iz Beograda, potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednika Sportskog saveza Srbije.

Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece.

Skupštinskom sednicom predsedava Smilja Tišma iz redova SPS-a, najstariji poslanik u Skupštini. Na dnevnom redu sednice, pored izbora predsednika parlamenta je i imenovanje potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela. Formirano je osam poslaničkih grupa.

Dačić: Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima

Dačić je danas, u svom prvom obraćanju, izjavio da je od 1992. godine bio poslanik u svim mandatima i da funkcija predsednika parlamenta za njega znači "povratak kući".

"Želim da zahvalim svima koji su podržali moj izbor na visoku dužnost predsednika Skupštine Srbije. Takođe, želim da kažem i onima koji nisu glasali ili su bili protiv da je ovo Narodna skupština svih građana i poslanika i da jedino tražim da imamo međusobnu toleranciju za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika sa željom da radimo u najboljem interesu Srbije", rekao je Dačić.

On je zahvalio predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću zato što ga je predložio da bude predsednik parlamenta, a imajući u vidu izborne rezultate, kako kaže, nije morao da napravi takav predlog.

"Za svakog državotvornog političara to je najveća čast, biti na čelu najvećeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji. Mi našu vlast crpimo iz narodne volje i poverenja građana i zato će naš zadatak biti da doprinesemo političkoj stabilnosti i jedinstvu", poručio je Dačić.

Dodao je da samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji su pred njom.

"U skladu sa tim moj zadatak kao onog ko predstavlja skupštinu jeste da pomognem da skupština štiti svoj ugled, integritet i dostojanstvo", istakao je Dačić.

Navodeći da je bio predsednik Vlade Srbije, zamenik predsednika vlade, ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, Dačić je kazao da funkcija predsednika skupštine najveća koju je do sada obavljao.

"Trudiću se da sa svima vama ostvarimo uspešne mandate, pre svega u interesu građana a ne samo poslaničkih klubova koje zastupamo. Drago mi je da su za mene glasali i Broz i Kralj", prokomentarisao je Dačić.

Milićević: Pristojnost za normalan dijalog u parlamentu

Poslanik Đorđe Milićević, koji je obrazlagao predlog kandidata za predsednika Skupštine, rekao je za skupštinskom govornicom da je ključna reč pristojnost za normalan dijalog u parlamentu.

Rekao je da Ivica Dačić ima veliko političko, parlamentarno i državotvorno iskustvo i spreman je da sve što ume i zna stavi u službu građana i države.

Milićević je rekao da je Dačić obavljao značajne funkcije u parlamentu i Vladi Srbije, bio je narodni poslanik 28 godina i vodio ključne resore u državi, od premijera, ministra unutrašnjih poslova do šefa diplomatije.

Prema njegovim rečima, osnažen je međunarodni imidž Srbije.

"Ogromno državničko iskustvo, komunikativnost kojim se odlikuje su garant da će i ovu dužnost uspešno obavljati u korist Srbije", istakao je, između ostalog, Milićević.

Samo zlonamerni mogu da tumače da sam degradiran

Samo neodgovoran političar može da kaže da ne želi da obavlja funkciju predsednika Narodne skupštine, izjavio je  ranije Dačić za TV Pink i dodao da će ta funkcija biti najviša koju je do sada obavljao.

Kazao je i da je ta funkcija po Ustavu Srbije odmah posle predsednika Republike, kao i da je parlament za njega uvek bio svetinja, te da samo zlonamerni mogu da tumače da je na ovaj način degradiran.

Upitan koliko će članova SPS-a činiti Vladu Srbije, Dačić je kazao da priča oko toga još nije završena, kao i da on sa Vučićem i ne razgovara na taj način.

"Vučić nikada ne bi ušao u ovu priču da nema poverenja između nas i svesti kod obojice da su nam politički ciljevi isti", istakao je Dačić.

Dodao je da se sada već razgovara o temama koje predstavljaju za našu zemlju izazove, kao što je dijalog sa Prištinom, evrointegracije, pokušaj da se dođe do unutrašnjeg dijaloga i da se otklone sve prepreke za održavanje narednih izbora 2022. godine.

Pastor: Ko bi rek'o čuda da se dese…

Poslanik SVM Balint Pastor izjavio je da će ta stranka podržati Ivicu Dačića za predsednika Skupštine Srbije, navodeći da je to odlično rešenje, jer je lider socijalista neko ko ima bogato političko iskustvo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

"Ko bi rek'o čuda da se dese, da Miljacka mostove odnose…", tako je počelo obrazloženje Pastora u parlamentu, dodajući da je retko ko pomislio da će se o Dačiću raspravljati kao o predsedniku parlamenta.

On je objasnio da ne govori u negativnom kontekstu i poručio je Dačiću da može da računa na SVM.

"Prvi put će se posle 1990.godine dogoditi da će na čelu skupštine biti neko ko je predsednik stranke", rekao je on.

Martinović:SNS pouzdan partner vladi i predsedniku Republike

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović poručio je danas iz Skupštine Srbije da će ta poslanička grupa biti pouzdan partner predsedniku Republike i Vladi Srbije.

Tokom rasprave o izboru Ivice Dačića za predsednika parlamenta, Martinović je govorio o šest ciljeva buduće vlasti koje je nedavno predstavio predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva SNS, rekavši da će se njima voditi i poslanička grupa naprednjaka.

Martinović je podsetio da je jedan od ciljeva briga za zdravlje u uslovima epidemije korona virusa, zatim nastavak borbe za očuvanje vitalnih interesa na KiM, bespoštedna borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisne pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, nastavak reformskih procesa i dalji rast ekonomije.

Glišić: Dačić više od Brnabić zaslužio da ostane na poziciji

Samostalni narodni poslanik Vladan Glišić neće glasati za izbor Ivice Dačića za predsednika Narodne skupštine, jer smatra da je lider SPS potrebniji na mestu ministra spoljnih poslova nego na, kako kaže, protokolarnoj funkciji predsednika parlamenta.

Glišić je na današnjoj sednici, kojom je nastavljeno konstituisanje Skupštine Srbije, rekao da se 30 godina bori protiv stranke na čijem je čelu Dačić, ali da ne spori njegove rezultate kao ministra spoljnih poslova.

''Čoveka koji je postigao 18 otpriznavanja nezavisnosti Kosova povlačimo na jednu protokolarnu funkciji'', rekao je Glišić koji je bio na listi SPAS Aleksandra Šapića, a u međuvremenu je napustio tu poslaničku grupu.

On je kazao da je Dačićev rezultat kao ministra spoljnih poslova prvi uspeh koji je Srbija postigla posle 12 godina povlačenja pred pritiscima da se odrekne Kosova.

Glišić je kazao da je Dačić povučen na funkciju koja formalno pravno jeste treća u državi, ali koju bi , kako smatra, mogao da obavlja neko sa manjim političkim iskustvom i sa manje međunarodnih kontakata nego što ih ima lider socijalista.

''Ako je premijerka zaslužila da i dalje bude na tom mestu, mislim da je Dačić mnogo više zaslužio da ostane ministar spoljnih poslova'', naveo je Glišić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bira se Dačić, a pre nego što ode mora da uradi jednu stvar

Izvor: B92, 22.Okt.2020

Beograd -- Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta...Takođe, biće izabrani i potpredsednik i generalni sekretar, kao i radna tela...Za predsednika skupštine predložen je Ivica Dačić, a mediji su preneli da će generalni sekretar...

Nastavak na B92...

ODBROJAVANJE POČINJE Danas sednica parlamenta, Srbija dobija nove poslanike sa DAČIĆEM NA ČELU

Izvor: Blic, 22.Okt.2020

Konstitutivna sednica 12. saziva Narodne skupštine Srbije biće nastavljena danas, a pred poslanicima će se na dnevnom redu naći izbor predsednika, genaralnog sekretara i radnih tela parlamenta.

Nastavak na Blic...

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Muamer Zukorlić biće potpredsednik Skupštine Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020

Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta...Kako se saznaje, jedan od potpredsednika u novom sazivu Skupštine Srbije biće i Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja...Podsetimo,..Takođe, biće izabrani i potpredsednik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

(UŽIVO) Počela sednica Skupštine Srbije, sledi izbor DAČIČA ZA PREDSEDNIKA

Izvor: Blic, 22.Okt.2020

Narodna skupština Srbije nastavila je danas sa radom, a na dnevnom redu je izbor predsednika, genaralnog sekretara i radnih tela parlamenta, čime će proces konstituisanja, koji je počeo 3. avgusta, biti završen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.