Otvoren Konzulat Srbije u Antaliji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2018, 03:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Konzulat Srbije u Antaliji

U Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Fikretom Ozturkom.

Konzulat je otvoren u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, a događaju je prisustvovao veći broj zvanica iz antalijske provincije, među kojima guverner i gradonačelnik Antalije i istaknuti privrednici iz ovog dela Turske.

Konzulat se nalazi u Hotelu Regnum sa 7 zvezdica, u Beleku (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mevkii, 07500 Serik, Belek), u neposrednoj blizini antalijskog aerodroma, i otvoren je zarad pružanja pomoći i konzularne zaštite našim građanima koji borave u antalijskoj regiji, navodi se u saopštenju MSP.

Dačić: Srbija pouzdan i iskren prijatelj Turske

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je u Antaliji sa turskim kolegom Mevlutom Cavušogluom i tom prilikom rekao da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je danas u Antaliji, zajedno sa turskim ministrom otvorio Konzulat Srbije.

Istovremeno, turska agencija Anadolija je prenela Dačićevu izjavu kako Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žžele da rade protiv Turske.

"Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žžele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u naššem regionu i Srbija nikada neće pružžati utočiššte nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske držžave i našših turskih prijatelja", izjavio je Dačić.

Kako navodi MSP, ministri su razmotrili bilateralnu saradnju i regionalna pitanja i zajednički ocenili da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, čemu su podsticaj dali lični odnos dva predsednika, a potvrdu su dobili i u vrlo frekventnoj razmeni poseta na najvišem nivou.

Na sastanku je ponovljeno i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi jednu milijardu USD na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde, navodi se u saopštenju MSP.

Broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi oko 100.000 turskih turista u Srbiji i 140.000 srpskih u Turskoj, što su takođe pokazatelji produbljivanja odnosa i uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu.

Borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo su neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja.

Obostrano je potvrđeno da se radi na izgradnji takvih odnosa, ali i da prijateljstvo Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u buduće naraštaje.

Istovremeno, turska agencija Anadolija je prenela da je Dačić, govoreći o saradnji dve zemlje, posebno u oblasti turizma, ocenio da može da se radi jošš mnogo višše.

"Našše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najvišših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo takođe, režžim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje naššu saradnju", dodao je Dačić.

On je podsetio da u Turskoj postoji veliki broj građana koji vode poreklo iz Srbije, a takođe u Srbiji postoji i "jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovnišštva, bilo da se oni zovu Boššnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj".

"Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajednickog žživota i zajedničkih interesa Srbije i Turske", zaključio je Dačić, navodi Anadolija.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.