Otkriven identitet policajaca koji su zlostavljali romskog mladića

Izvor: Blic, 26.Jun.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven identitet policajaca koji su zlostavljali romskog mladića

BEOGRAD - Snimak policijskog maltretiranja uhapšene osobe, koji se ovih dana pojavio na "Jutjubu", zabeležio je događaj u jednoj policijskoj stanici 2007. godine, koji je već bio predmet interne istrage, ali će, kako je Tanjugu izjavio ministar policije Ivica Dačić, policija obaviti reviziju ovog slučaja.

Dačić je rekao da se događaj, u kome policajci fizički maltretiraju mladog Roma, odigrao u policijskoj ispostavi u Vršcu i datira od 30. juna 2007. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministar naglašava da se slučaj dogodio pre njegovog dolaska na funkciju ministra, te da će protiv aktera, posle revizije postupka, biti preduzete disciplinske mere.

Akteri događaja su policajci Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić, a pretučeni mladić se zove Danijel Stojanović. Stojanović je, kako navodi Tanjug, od ranije poznat policiji zbog sitnih i teških krađa. Te godine je protiv Danijela Stojanovića podneta i krivična prijava, rekao je ministar.

Policija je, dodao je Dačić, za taj događaj saznala oktobra 2008. godine i odmah je obavila istražni postupak, a izveštaj je dostavljen nadležnom tužilaštvu. U MUP-u navode da su svi akteri događaja u istražnom postupku negirali da je bilo bilo kakvog fizičkog maltretiranja, pa i sam Stojanović, koji je tada izjavio da je policija prema njemu postupala korektno.

General Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije, izjavio je da se na sličan način do ovog snimka došlo početkom oktobra 2008. godine.

- Opštinskom javnom tužilaštvu u vezi sa ovim događajem dostavljen je izveštaj 27. oktobra iste godine. Policajci i dalje rade, jer su u izjavama koje su sva trojica dali, policajci i mladić, negirali postojanje svega što se može videti na snimku - objasnio je Kuribak.

Veljović: Ovaj slučaj je prioritet srpske policije

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas Tanjugu da je utvrđivanje autentičnosti ovog snimka prioritet srpske policije. On je precizirao da se utvrđuju sve okolnosti vezane za taj snimak, uključujući identifikaciju navodnog policajca i Roma.

Rasizam u Srbiji nije iskorenjen

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osudila je danas nasilje nad romskim mladićem i zatražila od Ministarstva unutrašnjih poslova da preduzme sve potrebne mere kako bi izvršioci bili kažnjeni.

Petrušićeva je upozorila da rasizam u Srbiji još nije iskorenjen i da su u poslednje vreme učestali rasistički naradi na Rome. Zbog toga je neophodna odlučna reakcija državnih organa i efikasno kažnjavanje izvršilaca, navodi se u saopštenju iz njene kancelarije.

- Utvrđivanje autentičnosti, identiteta i svih drugih okolnosti u vezi sa tim snimkom je u interesu pre svega policije - kazao je Veljović.

On je ukazao i na to da pojedinac nije merilo ponašanja svih pripadnika policije.

- Tek kada se utvrde svoje pojedinosti biće preduzete odgovarajuće mere - rekao je Veljović.

Sindikat policije osuđuje svaki vid nasilja

Sindikat srpske policije saopštio je danas povodom snimka da je i laiku jasno da je policajac na snimku prekoračio ovlašćenja i da se ponaša nasilnički i brutalno, i pozvao nadležne da utvrde istinu o tom slučaju.

"Ako se dokaže krivica, odgovorni se moraju propisno kazniti. Ovakve i slične scene nasilja koje se povremeno mogu videti na društvenim mrežama i medijima, mogu doneti veliku štetu ugledu Ministarstva, policije i pojedinaca", navodi se u saopštenju.

Sindikat je podsetio da je upotreba fizičke slike dozvoljena samo onda kada policajac mora da odbije napad ili savlada otpor neke osobe, i tada uz nanošenje najmanje štetnih posledica.

"Sindikat srpske policije osuđuje svaki vid neprofesionalizma, nepoštovanja zakona, nasilja i nasilničkog ponašanja. Ali pored osude, svesni smo problema u kojima se nalaze policajci, kao i da to nije izgovor, niti sme biti opravdanje za takvo postupanje", navodi se u saopštenju.

NVO: Snimak može izazvati osećaj nesigurnosti kod Roma

Nevladine organizacije ocenile su danas da snimak na kome se vidi kako policijac maltertira uhapšenog Roma, može da izazove osećaj nesigurnosti kod te populacije. Iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine su poručili da taj slučaj treba rešiti na najbolji mogući način - da se romska zajednica na oseti ugroženom ili izazvanom. Izvršni direktor Centra za prava manjina Petar Antić je za TV B92 rekao da je sada jasno da je policiji neophodna dodatna obuka o ljudskim pravima, naglasivši da je potrebna jasna politička osuda od strane resornog ministra. Predstavnik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Nenad Vasić je kazao da slučaj treba rešiti na najbolji mogući način kako se romska zajednica ne bi osećla ugroženo ili izazvano takvim snimkom. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je upozorila da rasizam u Srbiji još nije iskorenjen i da je zbog toga neophodna odlučna reakcija državnih organa i efikasno kažnjavanje izvršilaca.

Povezane vesti: Pogledajte snimak torture: Policajac šutira bespomoćnog Roma Više od 450 policajaca položilo zakletvu Policajci i vatrogasci odustaju od štrajka Policijski sindikat najavio štrajk za 13. juni Dačić: Policija spremna da obezbedi mirno održavanje skupa

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policajac batinaš poznat, sledi revizija

Izvor: Mondo, 26.Jun.2011

Snimak policijskog maltretiranja uhapšene osobe, koji se ovih dana pojavio na YouTubu, prikazuje događaj u jednoj policijskoj stanici 2007. godine, koji je već bio predmet interne istrage, ali će, kako je Tanjugu izjavio ministar policije Ivica Dačić, policija obaviti reviziju ovog slučaja.

Nastavak na Mondo...

Dačić: Zatražena suspenzija policajaca

Izvor: EMportal, 26.Jun.2011

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Direkciji policije naložio da suspenduje dvojicu policajaca sa snimka objavljenog na sajtu Jutjub, koji tuku mladića Roma.

Nastavak na EMportal...

Batinaši sa snimka i dalje rade u policiji: Policajac tukao, šef snimao

Izvor: Press, 26.Jun.2011

Zaboravan - Snimak na kom se vidi kako policija besomučno maltretira romskog mladića napravljen 2007. godine u Vršcu. Na internet dospeo kada je jedan od policajaca prodao svoj mobilni telefon. Niko nije priznao - Ministar Dačić: Naložio sam suspenziju svih učesnika. Slučaj torture je već bio...

Nastavak na Press...

Ispovest mladića sa snimka policijske torture: Tukli su me dva sata bez prestanka

Izvor: Blic, 27.Jun.2011, 01:35

Povodom šokantnog snimka objavljenog na Jutjubu, na kojem policajac tuče romskog mladića u policijskoj stanici u Vršcu, reporteri “Blica” posetili su juče porodicu Stojković u njihovoj porodičnoj kući u Kovinu. Pretučeni Danijel se našem novinaru požalio na sve što je doživeo 30. juna...

Nastavak na Blic...

Dačić: Snimak star godinu dana, suspenzija odgovornih

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2011

BEOGRAD - Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je izdao nalog da se suspenduju svi učesnici snimka koji se pojavio na Jutjubu, a na kojem se vidi kako mlađi, uniformisani policajac šutira mladića u prostoriji koja se najverovatnije nalazi u policijskoj stanici...Na kraju snimka se vidi kako...

Nastavak na Glas javnosti...

Istraga protiv policajke koja je snimila zlostavljanje romskog mladića

Izvor: Blic, 27.Jun.2011

Policajka Marijana Radivojević, koja je u policijskoj stanici u Vršcu napravila snimak torture nad romskim mladićem Danijelom Stojkovićem, biće udaljena s posla do okončanja krivičnog postupka koji će biti vođen protiv nje zbog neprijavljivanja počinioca krivičnog dela, saznaje nezvanično...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.