Oformljen tim za primenu sporazuma s Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oformljen tim za primenu sporazuma s Prištinom

BEOGRAD -

Kabinet premijera Ivice Dačića oformio je radnu grupu za primenu sporazuma o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza na Kosovu i Metohiji, na čijem čelu će biti šef tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević, pišu sutrašnje "Novosti".

Generalni sekretar Vlade Veljko Odalović izjavio je "Novostima" da će u toj grupi, koja bi uskoro trebalo da se sastane sa predstavnicima Prištine i briselske administracije, biti stručnjaci iz ministarstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policije, odbrane, poljoprivrede, uprave carina koji će pokušati da se dogovore sa kosovskim Albancima i EU kako da se potpisani sporazum sprovede na terenu, a da se, istovremeno, ispoštuje i zakonodavstvo Srbije.

List navodi da je radna grupa oformljena u četvrtak i da je time Vlada Srbije napravila još jedan korak ka ispunjavanju evropskih uslova za dobijanje datuma za otvaranje pregovora sa EU.

Đurić: Nije bilo reči o navodnih osam principa za pregovore

Savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije Mirko Đurić izjavio je da u razgovorima visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i Tomislava Nikolića u Njujorku nije bilo reči o navodnih osam principa po kojima bi se vodili pregovori Beograda i Prištine i drugim uslovljavanjima.

Đurić je rekao da u Predsedništvu radi potpunog i pravilnog informisanja žele da "u javnosti budu otklonjene sve nedoumice koje su slučajno ili namerno stvorene" u vezi sa sadržinom razgovora Nikolića i Eštonove.

"S obzirom na to da sam prisustvovao navedenim razgovorima, mogu da potvrdim da u njima nije bilo reči o navodnih osam principa za pregovore i drugim uslovljavanjima", kazao je Đurić za "Politiku".

Đurić je naveo da je na sastanku sa Eštonovom Nikolić ponovio inicijativu srpske strane da se započne sa neposrednim političkim razgovorima Beograda i Prištine na visokom nivou, kao i da je iskazao interesovanje da li visoka predstavnica ima nameru da neposredno učestvuje u političkom procesu.

"Predsednik Nikolić je izrazio očekivanje da i druga strana bude adekvatno pripremljena za činjenje ustupaka, jer je Beograd već u mnogo navrata demonstrirao spremnost za kompromis", rekao je Đurić.

On je dodao da Beograd ima visoka očekivanja od dijaloga i punu spremnost da ga otpočne u najboljem interesu svih strana.

Prema rečima Đurića, Eštonova je izrazila interesovanje za tok implementacije sporazuma, koji je postigla prethodna vlada, i pozdravila aktivnosti koje vlada sprovodi u tom smeru, uz napomenu da pridržavanje ranije postignutih dogovora doprinosi kredibilitetu pozicija Beograda.

Dnevni list "Danas" je u četvrtak objavio da je Eštonova Nikolića upoznala sa navodnih osam principa, koje je sastavio bivši međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, u okviru kojih Brisel, pod njenim posredništvom, namerava da vodi nastavak dijaloga.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, "Politika" prenosi da ni u kabinetu bivšeg posrednika u razgovorima Roberta Kupera nisu bili upoznati sa tim principima.

"Politika" piše i da se još radi na utvrđivanju formata i dinamike pregovora, a da je najverovatnija varijanta da se pregovori vode nekom vrstom šatl diplomatije. Druga varijanta, protiv koje su SAD, je međunarodna konferencija na kojoj bi se rešavala sporna politička pitanja između Beograda i Prištine, a treća koja podrazumeva naizmenične sastanke delegacija u Beogradu i Prištini je najmanje verovatna, dodaje list.

Drecun: Državni interesi ispred stavova EU

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da će stavovi EU biti uzeti u obzir prilikom izrade državne platforme za pokrajinu, ali da ne mogu biti ispred državnih interesa.

Drecun je kazao da je izrada platforme u završnoj fazi, ali da rok za završetak i objavljivanje tog dokumenta ne postoji, napomenuvši da on ne učestvuje u njenoj izradi.

U izjavi za list "Danas", Drecun je kazao da nema saznanja da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton tokom susreta u Njujorku predsedniku Tomislavu Nikoliću predočila osam principa Brisela za najavljene pregovore Beograda i Prištine.

"Ne znam za principe Eštonove, ali taj susret na marginama Generalne skupštine UN svakako je bio veoma važan za izradu državne platforme za KiM, jer je vladajuća koalicija postigla konsenzus oko nastavka evropskih integracija Srbije. Stavovi EU biće uzeti u obzir, ali ne mogu biti ispred državnih interesa", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Beograd se u okviru pripreme platforme upoznao s očekivanjima Vašingtona, Brisela, Moskve i drugih centara, koje je obavestio i o svojim pogledima na kosovski problem.

"Jasno je da se ulazi u stanje 'zamrznutog' konflikta, da se došlo do gornje tačke pritiska koju Vašington i Brisel mogu da vrše nad Beogradom i da sada ide relaksacija odnosa", smatra Drecun.

Drecun je podsetio da je Nikolić u govoru pred GS UN već saopštio ključne elemente državne platforme za KiM i na svečanoj skupštini SNS.

On je najavio da će sredinom oktobra sazvati sednicu Odbora za KiM, na koju će pozvati i predstavnike Nikolićevog kabineta, šefa tima za tehnički dijalog Dejana Pavićevića, ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i šefa vladine Kancelarije KiM Aleksandra Vulina, koji bi trebalo da poslanike bliže upoznaju i s radom na platformi.

"Mi ćemo za platformu tražiti najširi društveni i politički konsenzus. Namera je da se ona predoči najširoj javnosti i da se što više elemenata usaglasi, ali ključna je podrška parlamenta", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Beograd, između ostalog, čeka da vidi rezultate prekomponovanja političke scene u Prištini.

"Očekuje se da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja, čija stranka već nudi viđenim kosovskim Srbima mesto i saradnju u novoj kosovskoj vladi, u kojoj neće biti Hašim Tači, čiji se politički 'odstrel' priprema i čekamo da vidimo te promene", naveo je Drecun.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić sastavio tim za primenu sporazuma

Izvor: Kurir, 05.Okt.2012

Šef tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević..BEOGRAD - Kabinet premijera Ivice Dačića oformio je radnu grupu za primenu sporazuma o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza na Kosovu i Metohiji, na čijem čelu će biti šef tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević...Generalni sekretar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.