Od koalicione idile do mučne rekonstrukcije

Izvor: Politika, 26.Jul.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od koalicione idile do mučne rekonstrukcije

Šta su sve partneri u vlasti izjavljivali jedni o drugima pre i posle formiranja vlade

Na prvu godišnjicu vlade Ivice Dačića atmosfera u njoj i oko nje sličnija je onoj koja je vladala između koalicionih partnera pre sklapanja koalicionog sporazuma, nego mesecima potom. Ako je suditi po njihovim medijskim nastupima, od formiranja vlade prošlog 27. jula do kraja godine vladala je prava idila između Dačića, Vučića i Dinkića, uz sporadične „kratke spojeve”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poput prepucavanja između Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića i Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, ili zbacivanja naprednjaka s vlasti u Smederevskoj Palanci. Ali, to nije bitno remetilo odnose između glavnih igrača koji su se u svim javnim istupima trudili da istaknu dobre odnose i korektnu saradnju sa onima koje su pre dogovora o vladi, najblaže rečeno, prezirali.

Sto dana vlade, recimo, obeležile su ocene poput one predsednika Tomislava Nikolića koji je bio „od srca i potpuno” zadovoljan njenim radom: „Mislim da je, uz početna nesnalaženja u kojima se pomalo osećalo da bi svako želeo da predstavi svoju stranku kao najboljeg partnera u toj vladi, danas to tim.”

Ili kako je rekao ministar Mrkonjić: „Već na početku mandata pokazali smo i hrabrost i ambiciju da se suočimo s najtežim problemima. Dačić, Vučić i Dinkić tome daju ton i posebnu energiju.”

Mrkonjić, koji se sve vreme isticao sličnim izjavama (o Dačićevom talentu, o Vučiću kao „prodornom, efikasnom, beskompromisnom borcu protiv korupcije i kriminala”, o „iskustvu i umešnosti” Dinkića), očigledno u to vreme nije mislio da će već za nekoliko meseci njegovo ime biti među onima za koje se spekuliše da će biti „rekonstruisani”. Baš kao i Verica Kalanović (URS), koja je posle mesec dana rada vlade primetila da ona „dobro funkcioniše, jer imamo timski rad i autoritativnog premijera”, ili njena stranačka koleginica i potpredsednica vlade Suzana Grubješić, koja je u isto vreme ukazala da za razliku od prethodne vlade, u ovoj je „manje marketinga i želje za ličnom promocijom i više rešenosti da se povereni posao zaista obavi kako treba i u najkraćem roku”.

„Nemam utisak da postoje neki ljudi iz senke koji bi premijeru Dačiću mogli diktirati šta treba da uradi”, rekla je Grubješićeva.

URS je, inače, veoma raspoloženo ušao u ovu vladu. Lider Mlađan Dinkić imao je više zapaženih optimističkih „tvitova”. Tako je objavio da ulazak u novu vladu predstavlja šansu da popravi situaciju u javnim finansijama i privredi, ali i da promeni „mnoge predrasude i zablude” o sebi. Takođe je rekao: „Ne treba mi 100 dana da mi ocenjujete učinak, 60 dana će biti sasvim dovoljno da mi date fore.” A početkom novembra je uskliknuo: „Nikad nisam video takav timski rad i drugarstvo kao u ovoj vladi!”

Tada je prvi vlasnik novog „Fijatovog” automobila obznanio: „Sadašnji koalicioni partneri su me zapravo, na neki način čak, i molili da uđem u vladu i preuzmem posao koji niko živ nije hteo da radi.”

Na početku mnogohvaljeni i takođe optimistični premijer Dačić je, povodom sto dana vlade, rekao da „postoji stalna saradnja političkih stranaka i nema nijedne odluke koja nije doneta jedinstveno”. Do tada je verovatno još delovao blagoslov koji je početkom jula, kao mandatar, dobio od patrijarha Irineja, koji je tada dalekovido poručio: „Jedinstvo je u ovom trenutku prva potreba u našem javnom i političkom životu.”

O atmosferi iz tog perioda i Dačićevoj samouverenosti govore novinski naslovi „Nemam čarobni štapić, ali uspeću” (jul), „Bez trzavica u vladi” (avgust), „Kako nam je krenulo, trajaćemo pun mandat” (avgust), „Vlada vodi jednu politiku” (septembar). Jedan naslov iz septembra ilustruje kakav se „kratki spoj” dogodio u tom trenutku – „Ne dozvoljavam kampanju da su svi lopovi iz SPS”.

U oktobru se pohvalio: „Odnosi u vladi su bolji nego na početku mandata, nema sukoba i različitih tonova, nema osporavanja generalnog kursa ni suprotnih mišljenja, o čemu svedoči podatak da su sve odluke donete jednoglasno.” U novogodišnjem intervjuu za „Blic” proročki je rekao: „Rešićemo Kosovo do kraja mandata.” Rekao je i da se nije pokajao što je prihvatio premijersku funkciju. U to vreme nije se naslućivalo da bi rekonstrukcija vlade mogla da bude toliki problem da se govori o mogućnosti njenog pada i vanrednih izbora.

Za to vreme „onaj koji je drugi, a u stvari je prvi”, Aleksandar Vučić, bio je znatno uzdržaniji i u svakoj prilici je isticao da u ovoj koaliciji nije bilo „ljubakanja, grljenja, istorijskih pomirenja”, ali da su odnosi sa Dačićem „sasvim korektni”. Na pitanje jesu li on i Dačić zaboravili ružne reči koje su razmenili, rekao je: „To nije pitanje zaboravljanja. Niti se grlimo, niti ljubimo. Ne pokazujemo veliku bliskost. Imamo dogovor da se poštujemo i pokušamo da uradimo nešto dobro za Srbiju.”

Onda je u septembru rekao: „Neće ova vlada imati dva premijera. Vlada ima jednog premijera, a ja ću svakako biti uspešan u svojoj borbi i to je stvar koju garantujem građanima Srbije.” Početkom februara ove godine, u jeku priče o Miši Banani, Vučić je čak izrekao i nešto kao pohvalu Dačiću: „Mislim da je vlada u prethodnih šest meseci obavila značajan posao za našu zemlju, i ne stidim se da to kažem ni pred kim. Po svim rezultatima koje ćemo da uporedimo, višestruko bolji posao nego što je napravila prethodna vlada, a gospodin Dačić je vodio tu vladu.”

A tačno godinu dana ranije, 2. februara 2012. za list „Danas” je ustvrdio: „Nije ni ozbiljno niti realno da Ivica Dačić bude premijer, jer će na tom mestu biti Tomislav Nikolić. U to sam uveren.” Tom prilikom je relativizovao i svoja ranija zaklinjanja da nikada neće u vladu sa socijalistima, rekavši da će „kao vojnik stranke” podržati svaku stranačku odluku.

Da su izjave političara čvrste kao puter dokaz su i Vučićeve i Dinkićeve izjave iz aprila prošle godine (izbori su bili 6. maja). „URS ni pod kakvim uslovima neće ulaziti u vladu sa SNS-om”, tvrdio je Dinkić, a Vučić to još potcrtao na RTS-u (prema sajtu „Istinomer”): „Što se tiče URS-a, naravno da nećemo sa njima.”

B. Baković

objavljeno: 26.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.