Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 14:05

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.
Centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci žrtava...

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je prvog novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.
Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu (FOTO)

Izvor: Blic, 27.Jan.2023

Zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović i savetnik za čuvanje kulturnoistorijske baštine i negovanje tradicije Grada Beograda Ratko Dmitrović položili su danas venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve...

Nastavak na Blic...

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Stradalo više od šest miliona nedužnih ljudi

Izvor: Pančevac-online.com, 27.Jan.2023

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu. Centralnu državnu ceremoniju predvodio...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.