Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti stradalima u Velikom ratu, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama u 11 časova u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić položio je venac na Francuskom vojnom groblju u sklopu obeležavanja Dana primirja.
U pratnji Dačića bili su francuski i nemački ambasadori u Srbiji, Žan-Luj Falkoni, Tomas Šib, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.
Falkoni je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitke, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira.
"Mi to ne zaboravljamo", poručio je ambasador Francuske.
Pre početka polaganja venaca, intonirane su himne Francuske i Srbije, ali i pesma "Kreće se lađa Francuska".
Vence i cveće na Spomen-kosturnicu braniocima Beograda položili ministar za rad Zoran Đorđević i predstavnici Vojske, diplomatskog kora, a održan je i prigodan umetnički program.

Ministar Đorđević rekao je da je rat najveće zlo i podsetio da je u Prvom svetskom ratu u Srbiji poginulo između 1,1 i 1,3 miliona ljudi.
"Danas odajemo počast onima koji su dali život za slobodu naše Srbije", naglasio je Đorđević.
Poručio je da je važno setiti se da se Srbija "uvek borila na pravoj strani i da će se uvek boriti na pravoj strani".
Položivši venac na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika na beogradskom Novom groblju, ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da svi spomenici palim borcima, šalju poruku da smo "dužni da vodimo računa o poukama Prvog svetskog rata, kao i o svim ratovima u Evropi i u svetu". 
Počast poginulima za slobodu otadžbine kod Spomenika neznanom junaku na Avali odao je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković. 
U spomen-knjigu Selaković je upisao: "Golgota Velikog rata i vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao i najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas, kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna vam slava, besmrtni junaci."
U četiri opštine na severu Kosmeta jutros su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su za slobodu u Prvom svetskom ratu platili najveću cenu i položili svoj život.

Uz ljubičasti cvet, natalijinu ramondu, ispisano je "1.300.000 imena u jednom – večna slava i hvala".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Novom groblju centralna državna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: Beta Video, 11.Nov.2019

BEOGRAD - Kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju centralna državna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić....

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.