Novi stanovi za izbegličke porodice u Golubincima i Paraćinu

Izvor: RTS, 18.Sep.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi stanovi za izbegličke porodice u Golubincima i Paraćinu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je u Golubincima uručio ključeve od 30 stanova izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije. U naselju Dankovo u Paraćinu obeležen je završetak stambene zgrade, u kojoj je 20 porodica izbeglih iz Hrvatske i BiH, dobilo stanove.
Za ovaj projekat izdvojeno je 18,6 miliona evra, a vrednost radova u Golubincima iznosi 36.913 hiljada evra.

Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da mu je veoma drago što ima priliku da uruči ključeve onima koji su pre više od dve decenije nepravedno proterani iz svojih domova.
"Moje zadovoljstvo je utoliko veće, jer je upravo na ovom mestu pre nepune dve godine otpočeta realizacija Potprojekta 4, kojim smo pokušali da ispunimo očekivanja onih koji sve ove godine žive u izbegličkim uslovima. Želeo bih da zahvalim svima koji su marljivim radom doprineli uspehu Programa. Ipak, najveću zahvalnost dugujemo upravo korisnicima, koji nisu izgubili nadu da za njih dolazi jedno lepše i sigurnije životno razdoblje", rekao je Dačić.
Itaka je da država posvećeno radi na pružanju pomoći i zbrinjavanju svih izbeglih sa prostora bivše Jugoslavije.
Prema njegovim rečima, obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica.

"Do sada, u okviru ovog programa, dodeljeno je blizu 3.800 stambenih jedinica, a u toku je dodela više od dve stotine paketa građevinskog materijala i skoro stotinu seoskih kuća", rekao je Dačić.
Do sada su završeni stanovi u osam jedinica lokalne samouprave, u Arilju, Zrenjaninu, Loznici, Kladovu, Negotinu, Vrnjačkoj Banji i u Temerinu, od ukupno 13 u kojima se gradi.
"Sa zadovoljstvom želim da podsetim da smo zajedno i u Staroj Pazovi - 27. avgusta prošle godine položili kamen temeljac za izgradnju 169 stanova iz Potprojekta 5 sa ciljem da što veći broj ugroženih porodica dobije stambeno rešenje", rekao je Dačić. 
Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske za trajno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica. Najveći donator je Evropska unija, a ukupna vrednost projekta je 134 miliona evra. 
Dvadeset izbegličkih porodica dobilo stanove u Paraćinu
U naselju Dankovo u Paraćinu, simboličnim presecanjem vrpce, danas je obeležen završetak stambene zgrade, u kojoj je 20 porodica izbeglih iz Hrvatske i BiH, dobilo stanove.
Ključeve su im uručili generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović, predstavnik delegacije EU Štefen Hudolin i pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Geginov.
U ime izbeglica koji su dobili stanove zahvalio se Zvjezdan Rundek, izbeglica iz BiH.
"Imamo dva kupatila, dobili smo nameštenu kuhinju, malte ne samo da se uselimo, stavimo malo stvari i već možemo da se uselimo narednih dana i presrećan sam stvarno", rekao je Rundek.
Reč je o stanovima koji su izgrađeni u okviru Regionlanog stambenog programa u Srbiji, a finansijska sredstva za njihovu izgradnju obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja banka za razvoj Saveta Evrope. Zemljište i infrastrukturu obezbedila je opština.
"Danas, bez ovog i objekta u Golubincima, imamo rešenih 3.700 izbeglica, nastavićemo intenzivno da radimo, to je nešto što će i narednih godina biti naš prioritet", rekao je Odalović, obraćajući se izbeglicama.
Odalović je rekao da se kroz ovakve projekte rešava krov nad glavom za oko 7.000 izbeglih porodica, kao i da će do kraja godine biti useljeno još nekoliko stotina stanova.
"Sve ovo je predugo trajalo, ali nije samo problem krov nad glavom, još mnogo je problema koje izbegilce moraju da reše, ima puno otvorenih pitanja u krajevima odakle ste, koje treba rešiti, mnogo je prepreka koje vam se postavljaju, posebno u Hrvatskoj, ali mi ćemo raditi svoj deo posla", rekao je Odalović.
Paunović je istakao da će opština Paraćin i dalje intenzivno raditi, "dok god bude trebalo" na zbrinjavanju izbeglica, koji su svoje utočište našli ovde.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.