Nikolić traži da SPS donese odluku

Izvor: B92, 05.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić traži da SPS donese odluku

Beograd -- Potpredsednik SRS-a Tomislav Nikolić traži hitan satanak sa Vojislavom Koštunicom i Ivicom Dačićem da bi se razrešilo pitanje formiranja većine u Skupštini Srbije.

Posle jučerašnje ocene ekspertskog tima DSS-a da je SSP protivustavan i da ga ne treba ratifikovati u Skupštini, pregovori o formiranju skupštinske većine radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko SPS-a zapali su u krizu. Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić zatražio je hitan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanak sa Vojislavom Koštunicom i Ivicom Dačićem.

Potpredsednik SRS-a Tomislav Nikolić rešio je da, kako kaže, sastankom prekine agoniju u koju su se pretvorili pregovori o budućoj vladi Srbije.

Pošto se skupštinska većina radikala, narodnjaka i SPS-a lomi oko stava da li treba ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prema najavi Nikolića, to će i biti glavna tema sastanka.

Zamenik predsednika radikala je ocenio da će pravna analiza Sporazuma koju je uradio DSS biti "ili tačka sastavljanja ili tačka rastavljanja" tih stranaka.

S druge strane, lider Jedinstvene Srbije za B92 kaže da on i dalje insistira na tome da se Sporazum ratifikuje.

Ja nemam ništa protiv tog stava DSS-a i NS-a, ali ću predložiti da prekinemo dalje razgovore jer je ovo ključno pitanje oko koga nismo našli zajedničko rešenje, rekao je Marković.

Povod za prekid pregovora sa narodnjačkom koalicijom i radikalima jeste pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju je objavio DSS, a u kojoj se zaključuje da je Sporazum u suprotnosti sa Ustavom i da ne može biti ratifikovan.

U međuvremenu, povodom SSP-a oglasila se i Evropska unija, a ponovo i DSS, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Sa ocenom analitičara da je SPS poslednjih dana otvorio vrata Demokratskoj stranci, saglasio se i sam Tomislav Nikolić.

Nikolić je rekao da je "SPS otvorila vrata prema DS-u", ocenjujući da je "to nemoguće" i da stranke oko socijalista moraju da odluče na koju će stranu.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najavio je da će se sastanak na kojem će se razgovarati o SSP-u održati tek pošto se svi članovi koalicije upoznaju sa detaljima DSS-ove pravne analize Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pravni tim narodnjaka ocenio je da taj dokument, bez ispravki i novih pregovora sa EU, ne može biti ratifikovan u Skupštini.

Vučić veruje da je dogovor moguć

A generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, izjavio je da još uvek veruje u formiranje vlade sa DSS-om i koalicijom okupljenom oko SPS-a.

Dinkić: Vlada do kraja juna

Lider G17 plus Mlađan Dinkić očekuje da će nova vlada Srbije biti proevropska i da će biti formirana do kraja juna.

"Planiram da nastavim posao koji nisam završio u prethodnom periodu", rekao je Dinkić za Večernje novosti. On je odbio da potvrdi, ali i da demantuje da će u toj vladi dobiti funkciju potpredsednika zaduženog za ekonomiju.

Prepreku u nastavku pregovora može predstavljati tumačenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ekspertskog tima DSS-a, ali je Vučić ocenio da ipak može doći do dogovora svih strana, poručujući SPS-u da se konačno opredeli.

"Jasnu poruku šaljem ljudima iz SPS-a, ako oni imaju dilemu da li će ići sa Tomom Nikolićem i Vojom Koštunicom, na jednoj strani, ili će da idu sa Draškovićem, Tadićem, Čankom, Dinkićem, na drugoj strani, odmah neka to kažu i idu sa njima", kazao je Vučić.

On dodaje da "postoji jedna veoma važna stvar, važnija od svega, važnija od te priče ko će da napravi vladu, a to je obraz, to su čiste ruke. A to ko će da pravi s kim koalicije, ako im se ide sa nekim drugim - pa neka idu sa nekim drugim", rekao je Vučić.

Dačić: Danas nema sastanka

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da neće biti sastanka sa koalicionim partnerima, PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom, koji je najavio Dragan Marković Palma.

Ivica Dačić je izjavio da će sastanak lidera koalicije biti održan nakon što se svi upoznaju sa sadržajem analize koju je napravio ekspertski tim DSS-a.

Pre nego što koalicija okupljena oko SPS-a donese "jedinstveni stav" kada je reč o dosadašnjem toku razgovora o mogućnosti formiranja skupštinske većine sa DSS-om i SRS-om, potrebno je i da iz te dve stranke stigne odgovor o mogućnosti realizacije socijalnog programa na kome insistira PUPS, rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: SPS da više kaže s kim će!

Izvor: Mondo, 05.Jun.2008

Dragan Marković Palma kaže da su za njega pregovori sa SRS i narodnjacima završeni ako DSS ostane pri stavu da je SSP protivustavan. Tomislav Nikolić pozvao SPS da se izjasni da li sa radikalima i narodnjacima želi da napravi Vladu Srbije. SPS i PUPS analiziraju pravnu ekspertizu DSS-a. Dinkić...

Nastavak na Mondo...

Poziv Dačiću da „prekine agoniju”

Izvor: Politika, 05.Jun.2008

Ili će biti formirana vlada sa Demokratskom strankom ili idemo na nove izbore i to je definitivan stav Jedinstvene Srbije, izjavio lider JS Dragan Marković Palma ..Pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom mogla bi da ubrza pregovore o vladi, koji poslednjih desetak...

Nastavak na Politika...

ZAOŠTRENO

Izvor: Kurir, 06.Jun.2008, 07:37

BEOGRAD - Iako DSS-NS-SRS s jedne i SPS-PUPS-JS s druge strane još uvek zvanično sede za istim pregovaračkim stolom, izgleda da jaz među njima postaje sve veći. Lider JS Dragan Marković Palma dodatno je zaoštrio situaciju izjavom da “nema svrhe” da se sa DSS nastave pregovori o formiranju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.