Nauru povukao priznanje Kosova

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauru povukao priznanje Kosova

Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Navedeno je da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koja je upućena ambasadi Srbije u Australiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom.
"Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija", saopštilo je Ministarstvo. 
Dačić je podsetio da je prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus pet zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status.
"Ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je – 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih", naveo je Dačić.
Dodaje da će nastaviti sa aktivnostima u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i zaštite teritorijalnog integriteta.
Prethodno je Blic objavio vest da je Nauru povukao priznanje Kosova.  
Nauru je ostrvska država u Mikroneziji, površine 21,3 kvadratna kilometra. Nalazi se 43 kilometra južno od ekvatora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić potvrdio: Nauru povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Izvor: Blic, 22.Nov.2019

Republika Nauru odlučila je da povuče priznanje Kosova i prekinuće sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na Blic...

Nauru – "prijatno ostrvo" koje nema glavni grad

Izvor: RTS, 22.Nov.2019

Mnogi su za republiku Nauru čuli tek danas kada je objavljeno da je to 17. država koja je povukla priznanje Kosova. Ovo su samo neki od interesantnih podataka koji se mogu pronaći o ovoj državi. . .Nauru je veći samo od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.