Na sednici vlade nije bilo reči o sukobu Dačića i Popovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2019, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sednici vlade nije bilo reči o sukobu Dačića i Popovića

Polemika između ministra Ivice Dačića i Nenada Popovića oko toga šta bi trebalo da bude državna politika o Kosovu i Metohiji - razgraničenje, kao što kaže Dačić ili stav da je "celo Kosovo Srbija, ni metar manje", što zastupa Popović, nije dobila epilog na sednici vlade u četvrtak, piše "Politika".

"Ne znam zašto sedi u vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako se ne slaže sa predlogom predsednika. Stvarno ne znam", rekao je Dačić reagujući na Popovićeve reči i najavio da će ga to i lično pitati.

Dačić za "Politiku" kaže da Popoviću nije postavio to pitanje, iako su se sreli na sednici vlade.

"Nisam razgovarao sa Popovićem. Predsedavao sam sednici vlade i nisam hteo da otvaram to pitanje", objasnio je Dačić.

Inače, Dačić je ponovio da će se srpski narod izjasniti na referendumu o sporazumu sa Kosovom, ako ga bude, a kolegu iz Vlade Nenada Popovića, s kojim se otvorila debata o ideji razgraničenja - da li je ona u suprotnosti sa Ustavom ili ne, pita zašto je u vladi ako se slaže sa predlogom predsednika države.

Popović smatra da ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, navodi Popović, a Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Na stav Popovića da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila", reagovao je danas i predsednik Vučić rečima:

"Svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego - što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo"."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.