Marković: Amerikanci izgubili moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići

Izvor: Danas, 22.Feb.2016, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Amerikanci izgubili moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići

Beograd - - Neprilično je tragediju naših diplomata koristiti za jeftine političke gestove kao traženje ostavke Ivice Dačića. Tadić nije recimo pominjao odgovornost SAD, što je možda očekivano on nekog ko je potpisao sporazum o nekažnjivosti američkih vojnika na našem tlu, kaže za Danas Predrag Marković, potpredsednik SPS, povodom zahteva SDS da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podnese ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zbog pogibije diplomata u Libiji.

On kaže da su, "šire gledano, Amerikanci sada izgubili svako moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići".

- Da podsetimo, oni su ubijeni kao borci OVK. A naše diplomate su stradale kao civili i zarobljenici američkih neprijatelja - navodi Marković. On postavlja pitanje da li zbog tog sporazuma sa Amerikancima iz 2007. Tadić mora da opravdava SAD i napada Dačića.

Nakon vesti o pogibiji dvoje srpskih diplomata u Libiji, SDS, Borisa Tadića zatražila je ostavku resornog ministra jer smatra da je tragedija koja se dogodila u Libiji direktna odgovornost ministarstva kojim on rukovodi. U SDS su napomenuli da je većina država povukla svoje diplomate iz Libije sa pojavom prvih bezbednosnih rizika, dok Srbija to nije učinila.

Dačić je u izjavi za agenciju Beta ocenio zahtev SDS kao "najniži ljudski čin predstavljen kao politički stav". Prema rečima Dačića, jasno je da "ovom gubitniku", kako je nazvao Tadića, "čak i pogibija državnih službenika na dužnosti služi samo kao povod za predizbornu kampanju i prilika da sa dna političke Srbije ponovo iskaže svoje neugasle ambicije". On je upitao Tadića zašto nije zatvorio ambasadu Srbije u Libiji, jer je rat u toj zemlji počeo 2011. kada je on bio predsednik Srbije.

Nakon ovog odgovora lider SDS je u otvorenom pismu napisao da je Dačićev napad na njega "služio isključivo svrsi sakrivanja njegove direktne odgovornosti za ovu tragediju". On za pogibiju srpskih državljana direktno okrivljuje Ministarstvo spoljnih poslova i zbog toga smatra da Dačić mora hitno biti smenjen sa mesta ministra spoljnih poslova.

"Dakle, umesto da Ivica Dačić podnese ostavku kao moralni čin, on je nastavio da iznosi neistine i da se obraća kao predsednik jedne stranke drugoj uoči predizborne kampanje. Upravo iz razloga što ne želimo da učestvujemo u tome, neću ni odgovoriti na njegove uvrede", napisao je Tadić.

Tadić navodi da Ambasada u Libiji nije zatvorena tokom njegovog predsedničkog mandata jer bi, u okolnostima građanskog rata koji je buktao, zatvaranje ambasade značilo ostavljanje na cedilu hiljade naših građana koji su bili na radu u Libiji. On dodaje da tada ambasadu nisu zatvorile ni druge zemlje sa sličnim problemom.

"Upravo zbog toga smo odmah po izbijanju rata započeli vrlo složene i visoko rizične operacije spasavanja naših građana iz Libije, a naša ambasada tamo je imala svoju značajnu ulogu u tome. Ta operacija je završena neposredno pre nego sto je završen moj predsednički mandat, a rezultat te operacije je činjenica da smo uspeli da spasimo 1.300 naših građana iz ratom zahvaćenih teritorija i da nije izgubljen nijedan jedini ljudski život. Međutim, nejasno je zašto ambasada nije zatvorena nakon završetka te operacije u mandatu ove vladajuće koalicije I to je odgovor koji nismo čuli ni od premijera ni od ministra spoljnih poslova.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.