Loša poruka za Beograd

Izvor: B92, 01.Dec.2022, 11:18

"Loša poruka za Beograd"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vizna liberalizacija za Kosovo loša poruka za Beograd.

On je takođe ocenio da "Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biva nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija".

"Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni", rekao je Dačić za RTS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Lođu u Poljskoj gde učestvuje na ministarskom sastanku OEBS.

Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, da Kosovo nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština i da ga to ne interesuje, Dačić je rekao da to mnogo više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd.

"On direktno pljuje na integritet EU - Briseski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet", naveo je.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić je rekao da Srbija to ne može da spreči.

"Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to. Njih pet ne priznaju Kosovo a Mađarska, koja priznaje Kosovo, rekla je da neće glasati za prijem Kosova", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a da se o statusu posle razgovara.

"Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu", dodao je. Dačić je rekao i da je glavna tema sastanka u Lođu teritorijalni integritet Ukrajine i dodao da je on "spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina", ali da nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Vize

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.