Lično sam potpisao, a verovatno se sećate Ivanovića...

Izvor: B92, 14.Maj.2018, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lično sam potpisao, a verovatno se sećate Ivanovića..."

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatražio je na sednici SB UN o Unmiku da se ne menja format održavanja sednica o Kosovu, za šta se zalažu zapadne sile.

Dačić je na sednici u Njujorku rekao da je Srbija snažno opredeljena da sva pitanja rešava putem dijaloga i da veruje da je Srbija tokom proteklih godina pokazala "zavidnu političku zrelost i odgovornost", ali i optužio Prištinu da ne ispunjava preuzete obaveze.

"Pre pet godina lično sam potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. Kao što sam već rekao, nije bilo nimalo lako doći do tog sporazuma i nije nam bilo lako sprovesti obaveze koje smo tim sporazumom preuzeli. Ali smo ih sproveli gotovo sve, uključujući i politički najosetljivije aspekte poput integracije policije i pravosuđa. S druge strane, Priština je takođe preuzela obaveze potpisivanjem tog sporazuma, a najvažnija je uspostavljanje Zajednice srpskih opština na koje se odnosilo čak šest tačaka ovog sporazuma", rekao je Dačić.

On je rekao da taj ključni deo Sporazuma i obaveza Priština nije sprovela.

"Izjave koje se mogu čuti od predstavnika Prištine, poput najnovije da će formiranje ZSO biti uslovljeno dobijanjem stolice u UN, samo potvrđuju da Priština nema istinsku nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma već da ga na najgrublji način krši. Sa žaljenjem moram da konstatujem da je šefica Kancelarije EU u Prištini, izlazeći iz okvira svog mandata, izrazila podršku ovakvoj platformi Prištine, nipodaštavajući tako Sporazum na koji je EU stavila svoj potpis", rekao je Dačić.

On je dodao da su se čule radikalnije ideje o potrebi ukidanja Unmika, promeni njegovog mandata, transformisanja u političku misiju, kao i da se prorede sednice koje se sada održavaju četiri puta godišnje.

"Situacija se na Kosovu i Metohiji promenila od 1999. ali ona je daleko od idealne i ako pogledamo bilo koji od prethodnih izveštaja generalnog sekretara o radu Unmika od 1999. do danas, jasno je da se ne radi o 'mladoj demokratiji' i 'multietničkom društvu' koje se povremeno suočava sa ponekim izazovom kako neki pokušavaju da je predstave", rekao je Dačić.

On je rekao da je Unmik za 19 godina na terenu uradio mnogo da se prilike na Kosovu promene, ali da posao nije završen. Dodao je da Savet bezbednosti ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju rešenja i normalizaciju prilika na Kosovu.

"Veliki je trud uložen u stabilizaciju prilika na terenu svih ovih godina i samo ako nastavimo da mirnim putem rešavamo sva otvorena pitanja, možemo očekivati normalizaciju stanja. Zbog toga ne smemo dozvoliti da se nekim ishitrenim i nepotrebnim potezima ugroze svi do sada uloženi napori. Upravo zato apelujem na vas da sagledate širu sliku i podržite naše napore da zajednički dođemo do trajnog rešenja. Nastojanja da se smanji Unmik i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice Saveta bezbednosti i slično nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva", rekao je Dačić.

On je rekao da je u Izveštaju generalnog sekretara za prethodni kvartal činjenicama potkrepljen stav da je situacija na Kosovu i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo još uvek više nego potrebno.

"Verovatno se sećate da smo na prošloj sednici svi bili duboko potreseni svirepim ubistvom Olivera Ivanovića, lidera inicijative Sloboda, demokratija, pravda i jednim od najviđenijih srpskih političara na Kosovu i Metohiji. Predstavnici Prištine obećali su upravo pred ovim cenjenim telom tada da će 'prevrnuti nebo i zemlju da pronađu i kazne počinioce'. Počinioci nisu pronađeni, ni procesuirani, o istrazi ne znamo gotovo ništa osim da 'nije ostvaren nikakav napredak' i da je istragu preuzela specijalna istražna kancelarija Kosova 'zbog kompleksnosti slučaja'", rekao je Dačić.

On je naveo da su Srbiju i Srbe na Kosovu duboko potresli događaji u Kosovskoj Mitrovici 26. marta kada su razgovori u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu "prekinuti varvarskim aktom do zuba naoružanih maskiranih pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije".

Dačić je rekao da je u "brutalnom upadu" policije i upotrebu "ogoljene sile protiv nenaoružanih građana" povređeni bili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i drugi funkcioneri Vlade Srbije, ministri iz redova srpske zajednice u vladi Kosova, poslanici u kosovskoj skupštini i drugi građani.

Dačić je odbacio obrazloženje Prištine da Đurić nije imao dozvolu da poseti Kosovo i da je obaveštenje o poseti bilo je, u skladu s Dogovorom o posetama zvaničnika, postignutim pod pokroviteljstvom EU, blagovremeno poslato Prištini, čak mnogo pre roka predviđenog Dogovorom.

On je rekao da je Srbija šokirana tim dešavanjima na Kosovu ali i odsustvom adekvatne reakcije pre svega EU, kao posrednika u dijalogu s Prištinom, čija misija Euleks bi na Kosovu trebalo da brine o vladavini prava, ali i o tome kako se ponaša Kosovska policija.

Srbija podržava poziv iz Izveštaju generalnog sekretara UN za temeljnu istragu događaja od 26. marta, uz potrebu preduzimanja odgovarajućih korektivnih mera u slučaju nepoštovanja ljudskih prava, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da takve akcije potvrđuju zabrinutost Srbije aspiracijama Prištine da promenom i proširenjem mandata Kosovskih bezbednosnih snaga počne proces njihove transformacije u Kosovske oružane snage, jer bi time bili "flagrantno" prekršeni rezolucija 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, ali i dodatno destabilizovana bezbednosna situacija na Kosovu i u regionu.

Ministar je rekao da zločini počinjeni na Kosovu ne smeju proći nekažnjeno i dodao da Srbija u skladu sa svojim zakonima neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje dokazi da su na Kosovu izvršila krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

On je rekao da će Srbija nastaviti da koristi sva diplomatska sredstva s ciljem suprotstavljanja secesionističkom pokušaju Prištine koji predstavlja opasan presedan koji je već dao podstrek raznim separatističkim pokretima u drugim delovima sveta.

"Želeo bih da zahvalim svim državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova na njihovoj doslednoj podršci i principijelnom poštovanju Povelje UN i rezolucije SB UN 1244, kao i onima koje su odluku o priznanju povukle ili razmatraju povlačenje. U tom kontekstu, želim da članicama Saveta bezbednosti koje upućuju proteste državama koje povuku priznanje, ukažem da takvi potezi ne doprinose bržem i efikasnijem rešavanju problema. Davanje bezuslovne podrške jednoj strani nikako ne pomaže postizanju kompromisa. Srbija sve vas, uvaženi članovi ovog tela, tretira kao prijatelje i partnere. Očekujemo i pozdravili bismo kada biste i vi Srbiju tretirali kao prijatelja i partnera što uključuje i veće razumevanje naših stavova i argumenata", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.