Lesoto povukao priznanje Kosova

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lesoto povukao priznanje Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić saopštio je da je još jedna država povukla priznanje takozvane Republike Kosovo.
On je saopštio da je Lesoto nova država koja je povukla priznanje lažne države, prenosi Tanjug.
"Lesoto je povukao politički stav o statusu Kosova i sve izjave koje se mogu tumačiti kao priznanje kosovske nezavisnosti", saopštio je ministar spoljnih poslova Ivida Dačić posle sastanka sa premijerom i šefom diplomatije te afričke države.
"Ministarstvo ima čast da obavesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno. Vlada Kraljevine Lesoto se nije izjasnila po ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen. Kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati", navodi se u noti.

„Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova iz februara 2008. godine predstavlja manevarski potez osmišljen da bi se institucije koje predviđa Rezolucija 1244 SB UN (1999) uspostavile bez bilo kakvog političkog dijaloga ili dogovora sa Republikom Srbijom“, stav je Lesota, uz napomenu da dijalog, koji trenutno vode Beograd i Priština pod pokroviteljstvom Evropske unije, upravo ima za cilj postizanje političkog, trajnog i održivog rešenja.

Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.