Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2018, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov u Srbiji o politici, ekonomiji, ali i duhovnim temama

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov završio je posetu Srbiji. Drugog dana svog boravka u Beogradu, Lavrov se sreo i razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i svojim srpskim kolegom, Ivicom Dačićem. Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio je Hram Svetog Save, gde je predstavljen mozaik na centralnoj kupoli.

Izvor: N1

Osim razgovora sa srpskim zvaničnicima, Lavrov je u Beogradu posetio spomenik oslobodiocima Beograda i Hram >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Svetog Save, gde mu je, u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavljen mozaik čiju je izradu pomogao ruski predsednik Vladimir Putin.

Lavrov je rano jutros započeo drugi dan posete srpskoj prestonici, i sa Ivicom Dačićem položio vence na spomenik Sovjetskom vojniku u okviru memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda, na Novom groblju. A potom je, uz aplauz, gost iz Rusije dočekan u Hramu Svetog Save.

Svečano je predstavljen mozaik centrale kupola Hrama, visine 65 metara - jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Oduševljenje ministar spoljnih poslova Rusije nije krio, jer - kako je poručio - mozaik simboliše duhovnu i kulturnu bliskost dve crkve i dva naroda.

“U nekim zemljama poput Ukrajine, Crne Gore i Makedonije crkve su u dobu iskušenja, jer se igraju neke političke igre. Nadam se da će crkve uspeti da prebrode ova smutna vremena i da će u budućnosti sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale”, poručio je Lavrov.

Zahvalnost Rusiji za podršku u završetku projekta iskazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na srpskom, ali i na ruskom.

"Ova kupola, nebo, vaseljena iznad nas, verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno onih izmedju dve crkve, dva naroda, dve države – Rusije i Srbije. Zahvaljujem se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za bezuslovnu podršku Srbiji u odbrani državnih interesa i njegovoj privrženost razvoju rusko-srpskih odnosa”, naveo je Vučić.

O političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje, bilo je reči i u Vladi Srbije, gde se Lavrov sastao sa premijerkom Anom Brnabić.

Lavrov se u Moskvu vraća odgovorima koji će zadovoljiti Kremlj: Srbija ostaje prijatelj sa Rusijom, ostaje vojno neutralna, a kako je poručeno - bez obzira na potencijalne pritiske - za Srbiju uvođenje sankcija Moskvi nisu opcija.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Lavrov završio posetu Beogradu

Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov završio je posetu Srbiji. Drugog dana svog boravka u Beogradu, Lavrov se sreo i razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i svojim srpskim kolegom, Ivicom Dačićem. Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio je Hram Svetog Save, gde je predstavljen...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.