Izvor: RTS, 02.Dec.2021, 12:57

Komemoracija Milutinu Mrkonjiću u Skupštini Srbije

Komemoracija počasnom predsedniku SPS-a, nekadašnjem ministru, potpredsedniku Narodne skupštine, poslaniku, inženjeru, prvom direktoru CIP-a Milutinu Mrkonjiću održana je u Skupštini Srbije.
Lider Socijalističke partije Srbije i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na početku obraćanja je rekao da mu je teško da drži govor, ali, kako je rekao, mora jer je to najprikadniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način da se "poslednji put pozdravimo".

"Milutin je bio i komunista i socijalista i drug i gospodin, bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima. Sve je to bio, a iznad svega bio je graditelj ove zemlje", rekao je Dačić.
Naveo je da je Mrkonjić bio simbol najboljeg ove zemlje, ističući da je od 1971. godine kada je postao inženjer, život posvetio graditeljskoj misiji kao životnoj ideji i bio je najbolji u tome.
"Dostigao je vrh u svemu čime se bavio, bio je prvi generalni direktor CIP-a, član Vlade, ministar, poslanik, potpredsednik Skupštine. Znam da ga mesta nisu zanimala, osim kada je trebalo pomoći svojoj zemlji", naveo je Dačić.
Projekti su, rekao je Dačić, bili život Milutina Mrkonjića i preko njih je našao sponu sa vremenom Aleksandra Vučića.
"U svojim najtežim danima posle bombardovanja, Srbija je imala Mrkonjića da komanduje obnovom. U svetu i danas ne mogu da shvate kako se jedna zemlja tako brzo obnovila", rekao je Dačić i dodao da je samo to uradio zaslužio je da ga pamte.
"U ime nas koji ćemo ga zauvek pamtiti, u ime socijalista i porodice i njegovih najmilijih, u ime cele Srbije želim da našem Mrki još jednom kažem ogromno hvala za sve što je uradio za svoju zemlju i narod", rekao je Dačić.
Mrkonjić će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, uz zvuke pesme o njegovoj Čuburi i majci, dodao je Dačić.
"Otišla je jedna legenda, ali uspomena na čoveka živi dok traje sećanje", istakao je Dačić.
Vučić: Mrka bio u svemu poseban, jedan projekat nosiće njegovo imePredsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Milutin Mrkonjić bio u svemu poseban čovek, neverovatne energije koji je verovao u graditeljstvo, gradio puteve, mostove, radovao se svakom novom kilometru puta, povezivao antagonizme.

Vučić je naveo da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je Mrkonjić započeo, dobije ime po njemu.
"Mrkonjić je imao nešto izuzetno, drugačije, različito. neverovatnu energiju i fantastičan šarm koji, ma koliko se neko trudio, niko od nas ne može da ima", rekao je Vučić.
Nisu njegove funkcije bile važne, on je bio važniji od mesta kojem je bio, rekao je Vučić i dodao da je Mrkonjić kao direktor CIP-a mogao da okupi sve direktore javnih preduzeća i političare, i koji možda nisu bili u najboljim odnosima.
Dodao je da je Mrkonjić imao neograničenu maštu, snove, ciljeve, verovao u graditeljstvo, voleo mostove, gradio ih, gradio puteve i onda kada mu niko nije pomagao, prihvatajući na sebe svaku krivicu i gde je nije bilo kada je novca nedostajalo svuda.
"Uvek je stvari gurao napred, jurio, inadžija, prkosnik. I kada neko kaže da je bio pravi Beograđanin... Ja bih rekao da je bio pravi Srbin, iz svakog dela Srbije, jednako je pripadao svima", rekao je Vučić.
Dodao je da je Mrka bio čovek sa ogromnim brojem prijatelja, koji su ga cenili, uživali u njegovom duhu, sledili njegove snove.
"Noseći u sebi večni šarm Crvenog krsta, mangupluk beogradske kaldrme, Mrka je osvojio život i svakog koga bi sreo. Zato i danas ne mogu da kažem da je otišao i kao da mogu da čujem kako, kroz promukli glas, kaže – sine, samo guraj", rekao je Vučić.
Dodao je da će nastojati da se Mrkonjiću odužimo za sve što je uradio, te da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je započeo dobije ime po njemu, u nadi da će to svi prihvatiti.
Divac: Mrkonjić koristio političku moć da pomaže ljudimaProslavljeni bivši košarkaš Vlade Divac rekao je na komemoraciji da je Mrkonjić svoju političku moć koristio da pomaže drugim ljudima.

"Svoju političku moć je koristio da pomogne ljudima. Zahvaljujući njemu, uspeli smo da usvojimo ćerku, jer sam ja tada bio okarakterisan kao državni neprijatelj. Uspeo je da nas spoji sa njom, i ja i moja porodica mu to nećemo zaboraviti", poručio je Divac na komemoraciji.
Naveo je da su su Mrkonjić i on bili na suprotnim političkim stranama i da su se njihovi stavovi toliko razlikovali da je on radio sve što je u njegovoj moći da partija Milutina Mrkonjića ode sa vlasti.
"Sve drugo smo imali zajedničko – zemlju, vrednost i lojalnost. Mrka je bio lojalan i kada je bio na vrhu i na dnu. Moje sećanje na njega se uvek odnosilo na ovu osobinu", rekao je Divac.
Kako je dodao, to je jako retka osobina, a život nas uči da sve što je vredno, to je i retko.
"Koliko smo ljudi dotakli je jedino vredno života", podvukao je Divac. 
Mrkonjić će biti sahranjen danas u 15 sati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsednik SPS-a i narodni poslanik preminuo je 27. novembra u 80. godini na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTRESNA SCENA NA KOMEMORACIJI: Dačić u suzama držao govor - "opraštamo se od neponovljivog čoveka"

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2021

U Skupštini Srbije danas u 11 časova održava se komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića...Predsednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić u suzama je rekao da mu je teško da govori na ovakvom skupu, ali mora...- Skup na kom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Komemoracija Milutinu Mrkonjiću: "Srbija ti je uvek bila ispred svega"

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Dec.2021

BEOGRAD - U Skupštini Srbije održava se komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.