Ko preti vlasti (1): Dajte ostavke ili glave

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko preti vlasti (1): Dajte ostavke ili glave

Prihvatanje briselskog sporazuma podgrejalo je večite srpske priče o izdajstvu i probudilo strasti junaka iza monitora kompjutera, koji su uposlili prste i sastavili nekoliko pretnji smrću državnom vrhu, pre svega Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću.

Nedavno je i u kabinet vojvođanskog premijera Bojana Pajtića stiglo i anonimno pismo u kome mu navodni veteran iz ratova u Hrvatskoj i Bosni preti trofejnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pištoljem valterom, jer "sprema mrak nad Vojvodinom". Pajtiću su pretili i telefonskim pozivima, ali i grafitima na zidovima i plakatima. Neki prete i javno, kao što je bio slučaj sa predsednikom Udruženja noćnih barova Srbije Slavoljubom Veljkovićem, koji je pre šest godina zapretio da će otkriti imena svih političara koji su koristili usluge prostitutki, ukoliko Skupština uskoro ne donese zakon o legalizaciji najstarijeg zanata!

* Pretnje "seksom" nisu tako česte kao pretnje smrću, kojima su izloženi državnici. Borisu Tadiću je glava visila o koncu zbog hapšenja Radovana Karadžića, a prećeno je i tužiocu za ratne zločine Vojislavu Vukčeviću i ministru Rasimu Ljajiću zbog saradnje sa Haškim tribunalom. Lider LSV-a Nenad Čanak dobio je toliko pretnji, da tvrdi da se više na njih i ne obazire, mada kao Čedomir Jovanović ima telohranitelje za svaki slučaj. Srpski političari su od ubistva premijera Zorana Đinđića najčuvaniji u regionu, ali i u Evropi.

Dok Nemačka ima tek nešto više od 30 štićenih ličnosti, u Srbiji ih je najmanje 60. Njih čuva Uprava za obezbeđenje ličnosti MUP-a, a tome treba dodati i one koje čuvaju vojska i bezbednjaci, a čiji je broj nepoznat. Kobre obezbeđuju ministra odbrane Aleksandra Vučića, ali i bivše državnike, od Borisa Tadića do Dragana Šutanovca i Snežane Malović. Ivicu Dačića čuva posebno policijsko odeljenje, a pratnju imaju i potpredsednici Jovan Krkobabić, Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić, ministar Velimir Ilić, Slavica Đukić Dejanović i Nebojša Stefanović.

Ivan Cvijović iz beogradske policije zadužen za istragu slučajeva pretnji kaže da je napredna tehnologija omogućila da svako može postati žrtva pretnji.

- Obično se preti putem mejlova, Fejsbuka i SMS poruka. Kako su se razvijala ova sredstva komunikacije, tako su i pretnje učestalije. Naš savet je da se svako ko dobija pretnje, obrati i policiji, i operaterima. Ako korisnik plaća račune mobilnim operaterima, onda i oni imaju obavezu da ga zaštite. Operater upozorava osobu koja preti da prestane sa tim, a ukoliko to ne učini, onda se taj broj isključi - objašnjava Cvijović.

Pratnju vojske ima načelnik Generalštaba, a šefove BIA, VBA i VOA čuvaju bezbednjaci. Ispred kuće još oko 40 političara danonoćno patrolira policija. Pretpostavlja se da je za čuvanje srpskih umnih glava angažovano oko 1.300 policajaca.

* Može se reći da je političarima celog sveta glava stalno u torbi. U Belgiji je policija morala da čuva desno orijentisane političare, pošto su im poštom pretili smrću. Lider desničarske stranke Filip de Vinter, gradonačelnik Patrik Jansen i aktivista za zaštitu životinja Mišel van den Boš dobili su po pismo sa dva metka! A sve zbog toga što su se usprotivili muslimanskom verskom ritualu žrtvovanja životinja. Najmaštovitiji su bili građani Pakistana koji su svim članovima parlamenta, ukupno ih je 150, poslali poruku na mobilni telefon u kojoj traže njihove ostavke ili glavu!

* Uvek je bilo onih koji su mahali prstom, nožem i pištoljem predstavnicima naroda. U Srbiji je među prvima mogao da plati kralj Milan Obrenović. Uvek ga je pratio glas da je nezgodne naravi, imao je mnogo političkih neistomišljenika, a i pretnji koje su se ostvarivale. Važio je za čoveka spremnog na sve, osim možda da završi u septičkoj jami. A to mu se zapravo dogodilo. Stigao je u Smederevo 6. oktobra 1871. godine, a onda je morao da krene tamo gde i carevi idu peške i pod teretom otežalog vladara daske su popustile, a on se našao do guše u fekalijama. Jedina za njega srećna okolnost bila je ta što ni u klozet nije išao bez revolvera, pa je uspeo da zapuca u pomoć. Ni do dan-danas nije utvrđeno da li su zaverenici pretesterisali daske, polili ih azotnom kiselinom ili se kralj nepropisno ugojio.

* Nakon što su joj nedavno obili kuću i ukrali dragocenu kinesku vazu, venčani poklon Mao Cedunga, nakit i deo ličnih beležaka i prepiske sa ljudima iz nekadašnjeg vrha Jugoslavije, o pretnjama smrću progovorila je i Jovanka Broz.

- Reč je o istoj grupi koja je i Tita i mene stavila u kućni pritvor, da bi mogli na miru da razbiju Jugoslaviju. Titu su pod vrat prislanjali pištolj i tražili da se razvede od mene, ali on nije pristao po cenu života. Bila sam smetnja, pre svega, Dolancu, a dobrim delom i Ljubičiću u nameri da preuzmu svu vlast u Jugoslaviji skrivajući se iza Tita - rekla je ovom prilikom Jovanka.

* Zabeleženo je da je Tito za života više puta bio na meti atentatora. Pratili su ga na svakom koraku, pa i kad je letovao u Grčkoj i jeo sladoled u Moskvi. Oba puta umalo je platio glavom. Posebno je bio na meti američkih i britanskih obaveštajnih službi, koje su verovale da je maršal samo trojanski konj koji im podmeće Rusija. Ove dve službe organizovale su i atentat pod šifrom "Potopiti brod i sve putnike", kada su Tito i tadašnji predsednik Egipta Naser trebali da stradaju zajedno sa porodicama, potapanjem broda u jugoslovenskom delu Jadrana. Međutim, ovi državnici dobili su informaciju da dve podmornice imaju plan da ilegalno uplove u jugoslovenske vode i torpeduju brod " Al Huriju" na kome su se nalazili. Naser se sovjetskim avionom vratio u Egipat, a Tito je dao nalog da se zarobe podmornice, koje su se međutim već povukle.

* Prvi neuspeli atentat istorija beleži još pre nove ere. Meta je bio prvi kineski car Ćin Š' Huan. Na njega je atentat pokušao da izvrši njegov verni sluga Jing Ke. Sreću da prežive atentat imali su i američki predsednik Ronald Vilson Regan, koga je pokušao da ubije Džon Hinkli, jer je navodno želeo da impresionira glumicu Džodi Foster. I Margaret Tačer, britanska političarka, preživela je pokušaj atentata 1984. na godišnjem saboru Konzervativne stranke u Brightonu, kada je IRA pokušala da je ubije. Žak Rene Širak, predsednik Francuske u dva mandata, bio je meta napada 2002. tokom vojnog defilea na Dan Republike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.