Kasni sednica o izboru nove vlade

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni sednica o izboru nove vlade

Beograd -- Sednica skupštine na kojoj se bira nova Vlada Srbije kasni. Sednica je sa 15h odložena na 18.15, a počela je u 18.38. Mandatar Dačić čeka da predstavi ekspoze.

Ivica Dačić došao je u Skupštinu Srbije nešto posle 15 časova. Posebna sednica o izboru nove vlade kasni jer je raspravao o tri zakonska predloga koji se moraju usvojiti pre izbora vlade trajala sve do 15.45. Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović zakazao je glasanje za 16.15, nakon čega bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da počne sednica o izboru nove Vlade Srbije.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić će na posebnoj sednici najpre podneti ekspoze, odnosno predstaviti kabinet i program vlade, a posle toga sledi rasprava, nakon koje će se poslanici izjasniti o tome.

Po izjašnjavanju poslanika o novoj vladi, članovi kabineta Ivice Dačića položiće zakletvu.

Buduća vlada će, prema zakonu o ministarstvima, imati 17 ministarstava, dok će za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.

U parlament su stigli i Mirko Cvetković, Dragan Marković, Žarko Obradović, Jovan i Milan Krkobabić.

Pola sata kasnije pojavio se i funkcioner DSS-a Nenad Popović, a nedugo zatim lider SDPS-a Rasim Ljajić. U parlament je stigao i poslanik DS-a Božidar Đelić, a nešto pre njega i poslanik sa Liste "Pokrenimo Srbiju" Nevena Adžemović, poznatija kao bivša članica grupe "Models".

Kandidat za ministra odbrane Aleksandar Vučić, koji je sve vreme bio u skupštini i prisustvovao raspravi, prošetao je centralnim holom sa kandidatom za ministra inostranih poslova Ivanom Mrkićem, a zatim u hodniku porazgovarao i sa Miljenkom Deretom, poslanikom LDP-a.

Poslanici Skupštine Srbije završili su oko 15.45 raspravu o amandmanima na izmenu Zakona o uređenju službi bezbednosti. Rasprava o ovim izmenama počela je pošto su poslanici završili razmatranje amandmana na izmene Zakona o vladi, koje je opoziciona DS kritikovala jer smatra da je namera tih izmena da se nezavisne institucije i javne agencije stave pod kontrolu izvršne vlasti.

Skupštinsku sednicu obeležila je polemika nove vladajuće većine i opozicije o izmeni Zakona o ministarstvima, a najžešća polemika je bila vođena između Aleksandra Vučića i Dragoljuba Mićunovića.

Što se tiče izmena zakona o vladi, za demokrate je sporna osnovna odredba da se odgovornost vlade proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike.

Iz stranaka vladajuće većine objašnjeno je da je to bitno, jer je veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javih ovlašćenja.

Demokrate su uverene da se tom odredbom nezavisni organi i javne agencije stavljaju pod kontrolu izvršne vlasti.

"Nova vlast pokazuje opasnu tendenciju da sve stavi pod svoju kontrolu", rekla je Gorica Mojović iz DS, dodajući da su temeljni principi EU nezavisnost institucija i da je stoga predloženo rešenje korak unazad.

Njen partijski kolega Nenad Konstantinović rekao je da je DS dala nekoliko predloga za bolje rešenje, pored ostalih i da se precizira da su u pitanju imaoci javnih ovlašćenja čiji je osnivač vlada, ali da vladajuća većina nije imala sluha da ih prihvati.

Zamenica šefa poslanika SNS Jorgovanka Tabaković odgovorila je da intencija predlagača nije nikakva seča i giljotina bez odmeravanja i bez izračunavanja koliko to znači i košta.

"Ovo je tek početak, ovo je početni zakon koji mora da uvede red u Srbiji, jer nas previše košta trenutno stanje", rekla je Tabakovićeva.

Predložene izmene predviđaju i da će vlada imati pravo, ali i obavezu, da poništi, ukine ili stavi van snage propis i opšti akt imaoca javnog ovlašćenja na nivou Republike, koje važećim zakonom nije propisano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.